Ana Salud Juan

“Un cavall de volteig pot costar més de 50.000 euros”

Des de ben petita lligada als cavalls. Als 8 anys va començar la seva passió i després de ser nomenada esportista d’alt rendiment, als 23 vol tornar a competir i tenir l’oportunitat de representar el país.

“Un cavall de volteig pot costar més de 50.000 euros”Salva Moya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per quin motiu va acabar al Principat?

Vaig venir de vacances l’estiu passat amb la parella i de casualitat vaig passar pel Club Hípic l’Aldosa de la Massana i com a Múrcia estava sense feina vaig preguntar si buscaven algú i al cap de dues setmanes em van trucar i van contractar-me com a guia turística. Després vaig trobar una altra feina i ara estic a correus repartint cartes de caràcter privat.

Com definiria el volteig?

És gimnàstica rítmica a sobre d’un cavall que cavalca tant al pas com al galop, a sobre del qual es fan diverses figures i exercicis lliures i obligatoris al ritme de la música. L’animal treballa en un cercle d’un diàmetre determinat, en una pista de sorra sota el control d’una persona, que el domina amb una corda.

Quina història hi ha darrere d’aquesta categoria?

És cert que és bastant atípic, però va començar fa anys. És d’orígens militars i simplement es posava una manta al cavall que cavalcava solt en una zona i la persona s’hi pujava fent el pi i altres piruetes. Aquesta especialitat s’anomena cosaco i el tipus que jo practico és de competició mixta amb regles, arbitratges i federacions al darrere.

Aquesta especialitat, està considerada com un esport de tipus olímpic?

No ho és, però està reconegut mundialment i en qualsevol país pertany sempre a la Federació d’Hípica perquè el principal que s’utilitza és l’animal.

I aquest pateix dolor?

Com a esportista d’elit segueixo una dieta que és estricta i com que soc voltejadora necessito múscul, però no gaire, perquè s’ha de pesar poc, i a més, el nostre punt fort és l’explosivitat i no tant la resistència. El cavall no pateix, ja que el preparem amb molta cura i també en les competicions es té en compte si s’ha queixat, per la qual cosa procurem no fer-li mal.

Quant pot arribar a costar un cavall amb prestigi?

El més car, tranquil·lament de 50.000 euros cap amunt, és a dir, el que ha quedat campió en alguna cita de renom. Mentre que un de nou, en funció de l’edat, però entre els 10.000 i els 20.000, ja que s’ha de començar de zero.

En quin punt es troba de la seva carrera esportiva?

Ara mateix estic entrenant a la Seu, al Club Hípic Urgell-Pirineus, i m’encarrego de preparar un cavall que m’han deixat per a crear un equip de volteig per competir.

Andorra no ‘toca’ aquest esport, però a llarg termini li agradaria representar el país en competicions de volteig?

Vull fer visible aquesta especialitat a Andorra. M’agradaria fer-la visible, i a més, atrau gent i seria positiu per al país donar-se a conèixer en aquest sentit (riu).

tracking