Emili Naudí

“Treballar al camp t'ajuda a valorar més el que tens”

Als 67 anys comparteix una parcel·la als horts socials d’Escaldes-Engordany L’activitat al camp l’ajuda a mantenir-se ocupat i destaca els beneficis socials de plantar com ara conèixer alguns dels seus veïns i la solidaritat que hi ha entre tots.

“Treballar al camp t'ajuda a valorar més el que tens”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què va decidir cultivar una de les parcel·les dels horts socials d’Escaldes-Engordany?

Ara que estic jubilat em permet estar més ocupat i em dona vitalitat. M’ajuda a distreure’m i, alhora, a crear un contacte amb gent que coneixia de vista però amb qui no tenia una relació profunda. M’agrada cultivar, però també m’omple el fet d’estar en contacte amb la gent. També crec que és molt important per tenir obligacions perquè si et quedes a casa tampoc no és bo.

Havia tingut experiència anterior en el món agrícola?

Quan era petit havia estat treballant de pagès i quan vivia a la Seu d’Urgell havia anat a collir pomes durant la campanya d’estiu al poble d’Alàs.

Quin ús en fa de les hortalisses?

Dels productes en fem un consum particular perquè no les podem vendre. Ens en beneficiem a casa i els fills quan venen també en gaudeixen.

Vostè enguany està compartint parcel·la perquè no li va tocar al sorteig de les claus.

Sí, aquest any la comparteixo amb una altra persona. Hi ha 20 horts i vam ser més persones les que en vam demanar. L’experiència està sent molt bonica perquè veus la solidaritat de la gent. Hi havia companys que em demanaven fins i tot compartir un hort abans del sorteig.

Són solidaris entre vostès?

Sí, i tant! Per exemple, ara que la gent començarà a marxar de vacances, regarem els horts dels que no hi siguin. L’altre dia fins i tot uns quants vam anar plegats a la Seu a comprar unes tomaqueres. És molt gratificant veure la gentilesa de la gent i crec al mateix temps que és molt important que hi hagi un contacte personal.

Com els ajuda el comú en les seves activitats?

El comú té una persona que s’ocupa de resoldre els inconvenients que puguem tenir i també ens ajuda en algunes tasques. Per exemple, si tenim una avaria amb el subministrament d’aigua ens l’arreglen, també ens treuen les males herbes dels voltants dels horts i s’emporten les escombraries. A més, abans de cultivar els horts ells ja ens els llauren i després nosaltres hi donem una altra volta.

Quina importància té el fet de tenir una experiència al camp?

Penso que treballar al camp t’ajuda a donar importància al valor de les coses, perquè es veu molt més el que costa tirar endavant. I darrerament donar valor a les coses costa una mica més en general.

Tornarà a repetir l’experiència dels horts?

Sí, és clar. De cara a l’any que ve, que serà el tercer en què m’involucraré en els horts, tornaré a demanar una parcel·la, a veure si aquest cop em toca.

tracking