Mateo Sierra

“Si no ets celíac no menjar gluten és una ximpleria”

Ser celíac l’ha portat a convertir-se en “el cuiner sense gluten”. 23 anys, d’Osca. Estava estudiant a la universitat quan va entrar al programa ‘Masterchef’ i en va quedar finalista. Ha visitat Andorra per impartir una classe de cuina per a celíacs.

“Si no ets celíac no menjar gluten és una ximpleria”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què es va especialitzar en cuina sense gluten?

La celiaquia pot ser un impediment per a segons quines situacions però pots treure-li partit i buscar-li interès perquè proporciona moltes possibilitats on indagar i donar-li la volta.

Hi deu haver pocs xefs especialitzats en cuina per a celíacs.

N’hi ha algun que està especialitzat en cuina sense al·lèrgens, quelcom que és molt complex... Però són restaurants, jo faig difusió per formar en aquest món per tal que l’hostaleria perdi la por d’adaptar els plats.

Hi ha formació?

Jo tot el que aprenc és pel meu compte. Els llibres són una bona manera d’adquirir coneixements.

Per tant, segur que és un cuiner de referència per a tota la gent afectada de celiaquia.

Doncs hi ha molt gent que em coneix com el xef sense gluten. Però no és gaire encertat perquè un xef dirigeix un equip, per això prefereixo cuiner. Tot i que sigui específic per a celíacs, i també per a gent que no té la malaltia, ho faig tot seguint la línia del gluten free.

Precisament això l’ha portat a participar a les primeres jornades sense gluten d’Andorra.

Sí, ha estat una experiència brutal. L’associació de celíacs ha fet una feina boníssima per organitzar activitats de qualitat i d’entreteniment. Ha estat la primera però segur que no serà l’última.

Quin és el gran handicap que tenen els celíacs?

A part que hi ha una trivialització de la malaltia que pot ser ser greu si hi ha algun descuit, des del punt de vista nutricional els productes sense gluten que trobem al mercat avui en dia pot ser que a la llarga no siguin tan beneficiosos per a la salut.

Per què?

Perquè com que sense gluten la qualitat dels productes es perd se sol suplir amb sucres i greixos. Llavors entrem a la controvèrsia de fins a quin punt són productes que milloren la nostra vida si són coses que saturen el nostre cos.

També els preus. Es diu que un celíac paga 1.200 euros més l’any per l’alimentació.

Sí, per això som cada cop més els celíacs que ens busquem la vida. Cada vegada busquem una major qualitat en els productes i tornem a les pràctiques dels nostres ancestres fent els productes a casa.

Cada cop hi ha més gent que no consumeix gluten malgrat no ser celíaca. Ho veu necessari?

No és necessari en cap cas. Si no tens cap problema em sembla una ximpleria i a més perjudiques aquell que sí que té inconvenients amb el gluten per malalties que no s’escullen. A la llarga pot ser que els perjudiqui més que no que els beneficiï.

A ‘Masterchef’ hi ha consciència sobre les intoleràncies?

Al programa es van fer algunes mencions a la celiaquia i a altres intoleràncies, però més tard va passar a la història. En general les gravacions eren dures i vaig tenir algun problema amb el menjar. La veritat és que on hi havia més conscienciació era darrere de les càmeres...

tracking