David Haro

“Les nostres instal·lacions sense la gent estan mortes”

Art i tecnologia per crear experiències. Andorrà, de 23 anys, és un dels integrants del que va començar com a col·lectiu d’estudiants i ara és empresa. Són cervell i mans de l’espai Essència de Caldea.

“Les nostres instal·lacions sense la gent estan mortes”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és Essència?

Amb aquest espai a Caldea volem generar un parèntesi a la vida de les persones i fer-les reflexionar i trobar-se amb si mateixes d’una manera una mica especial. Tots anem atabalats i oblidem molts cops el que fa funcionar la maquinària o en l’àmbit espiritual el que tenim a dins. El que intentem amb Essència és que cadascú es trobi això, la seva essència. Ho materialitzem amb el cor que tothom té i el té igual.

Un espai com Caldea ja ho afavoreix això, ubicar un espai per a la introspecció?

Exacte. Convidem la gent que es relaxi utilitzant el cor com a fil conductor de la relaxació. És un espai molt fosc, amb una llum molt ben escollida, molt puntual, que el que fa és que la gent connecti amb una part seva molt íntima i que normalment no està acostumada a escoltar o a entendre que és el cor.

En funció del ritme cardíac pot canviar la música i fins i tot la llum...

El teu cor afecta l’espai. La il·luminació es coordina amb el ritme del teu cor i comença a encendre’s i a apagar-se i, a més a més, tu notes els batecs. Hi ha un fil musical de fons i els teus batecs s’hi sumen i acaba sent una performance íntima.

Expliqui: si el ritme és relaxat què passa? I si és accelerat?

Si entres amb un ritme relaxat la llum també ho és, tota la performance és més suau i tu veus que estàs relaxat i ho compares amb les altres persones, que és l’interessant. Si entres accelerat veus com tres focus que tenyeixen la paret que van molt ràpid.

Com reacciona la gent? Sorpresa?

Hi ha gent que se sorprèn perquè a més hi ha vibració incorporada. T’asseus en uns pufs i hi ha una peanya per col·locar la mà i notes els batecs del teu cor, vibren a la peanya i notes el cor a la mà. I la gent se sorprèn una mica.

Vostès comencen com a grup d’estudiants, pluridisciplinari...

Ens vam conèixer a diferents universitats, som de diferents universitats de Barcelona i vam decidir que volíem ser un col·lectiu multidisciplinari. Abracem des del que és la creació artística fins a la tècnica. Hi ha gent que és molt més creativa i gent que és molt més racional i això fa que puguem fer el que fem.

Com definiria el que fan?

Creem experiències humanes per explicar coses de manera diferent. I això al final a moltes marques els interessa perquè cada dia es tendeix més a sortir de l’establert per explicar les coses. Amb les nostres instal·lacions el que fem és que la gent pugui viure les situacions. A Essència tu vius l’experiència de tenir un cor i això al final és una manera de comunicar molt potent.

No és quelcom que t’expliquen, n’ets partícip.

La vius. Les nostres instal·lacions no funcionen sense la gent, sense la gent estan mortes. A Essència si no hi ha algú que vulgui escoltar el seu cor no té sentit. No fem instal·lacions contemplatives.

tracking