Jimmy Ambor

“La xocolata és noble i delicada, maca de treballar”

La Pasqua més enllà de les mones de Disney. 42 anys, de Canillo. Apassionat de la pastisseria des dels 14 i format a França i Itàlia. Un ‘rara avis’ que prefereix recuperar la tradició que fer muntatges amb dibuixos.

“La xocolata és noble i delicada, maca de treballar”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Costa fer mones que no es troben enlloc més?

Sempre intentem ser diferents. Com que he treballat a França fem el que en diuen el niu, la típica mona que es feia amb pasta de brioix i abans s’hi posava un ou de veritat al mig. Ara fem com un tortell, li donem la forma de niu i per temes sanitaris hi posem un ou de xocolata.

Els francesos deuen estar encantats.

La compren els francesos, però també agrada als catalans, perquè s’assembla al tortell que mengen per Reis.

És la que té més èxit?

Les que surten més són les de nata i trufa i les de crema de mantega. I de mones, les que venem més són els ous, els conillets, les gallines... Venem més això que no pas ninots, que els venem solts.

Què és el que està més de moda.

Nosaltres aquests pastissos no els toquem, som diferents en el sentit que fem pastissos que no es troben a altres llocs. Que jo sàpiga el niu no es troba enlloc més d’Andorra.

I no canvia això amb els anys?

Amb els clàssics sempre fem el mateix, després pel que fa als pastissos actuals canvien els gustos: fruita tropical, maduixa, xocolata... I també el disseny dels ous. Més enllà d’això, l’únic que varia és la moda dels ninots en funció dels dibuixos animats actuals, però no en fem.

Però els nens demanen dibuixos oi?

Sí, i com que no tenim aquests muntatges ve més gent adulta.

Per què va decidir no seguir la ‘febre Disney’?

Hem apostat per fer coses diferent dels altres. Com que m’he format a França sempre he fet ous amb gallines o conillets. Els muntatges a França no es venen.

I els més grans què demanen?

Doncs últimament fa uns tres anys que demanen pastissos sense gluten, sense lactosa, sense ou... I tot això és delicat. Jo tinc un obrador petit i no puc fer-ho.

Què és el que més li agrada de la Pasqua com a pastisser?

Treballar la xocolata, perquè no ho fem tot l’any, és aquesta l’època de treballar molt la xocolata. És un producte que té la seva tecnicitat, és molt delicada, requereix temperatures molt precises... És un producte amb molta tèc- nica.

I no la toca la resta de l’any?

No, els pastissos sí que cada setmana els toques, però quan arriba Pasqua canviem de massa i posem les mans dins la xocolata. La Pasqua canvia totalment la dinàmica de l’obrador perquè la xocolata només la toquem per Cap d’Any amb els bombons i ara. La Pasqua és el moment on gaudim treballant la xocolata.

Es nota que s’ho passa bé amb la xocolata.

És que és una matèria noble, maca de treballar. Molt delicada i està bé perquè canvia l’olor de l’obrador i de la botiga. Als clients els agrada notar aquesta olor forta de xocolata.

tracking