Elisa Soler

“Per què estàs debatent si no és per aprendre?”

Elisa Soler és membre de l’equip més hàbil en el debat. Després de guanyar la fase local de la Lliga de secundària i batxillerat del 27 al 29 d’abril s’enfronten a la final absoluta de la competició de la Xarxa Vives d’universitats.

Elisa SolerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els animals tenen drets?’ era la qüestió a debatre. Vas haver d’argumentar a favor o en contra? Perquè una dificultat és que hagis de defensar quelcom en què no creus...

Això ho vam parlar molt. A mi en principi em tocava argumentar en contra, però em van dir: ‘Elisa no et veiem fent-ho [riu]’, perquè soc molt animalista. Al final vam acabar canviant-nos els papers perquè si no, no em veia capaç. Però en realitat és una de les coses curioses i que requereix l’esforç més gran, que és argumentar en contra dels teus principis.

I ajuda a reflexionar?

Sí, és clar. T’ajuda a veure les coses des d’una altra perspectiva. Una noia de l’altre equip argumentava en contra però també és súper animalista, i al final va haver-hi un moment que s’ho va acabar creient que els animals no tenen drets, pot canviar totalment la perspectiva, i és una reflexió que fas: si realment tot el que pensem té una base que és sòlida, perquè a la mínima que busques informació et pot desmuntar el pensament.

Dius que ets animalista, per la qual cosa ja tenies una opinió formada sobre el tema.

A tu et diuen, els animals tenen drets?, i la resposta fàcil és sí, sí, és clar que tenen drets, però si busques bé la definició de dret, d’animal, com pensen els animals, si és que pensen o no, què senten... potser al final trobes que hi ha més arguments en contra, que de fet n’hi havia en contra.

Us prepareu arguments, assageu, però hi ha espai per a la improvisació?

La part difícil és que en els arguments ho pots tenir tot redactat però et poden fer preguntes i et poden descol·locar, perquè són preguntes punyents, i el difícil en aquells moments és argumentar i saber improvisar.

Jugueu a desarmar l’altre.

El que has d’intentar és no entrar al joc de les preguntes, perquè acabes usant el temps per respondre preguntes i no has dit res.

La participació en la Lliga és voluntària, t’agrada debatre. Veus el teu futur en algun sector relacionat, la comunicació per exemple?

A mi m’agraden molt la majoria dels àmbits, però curiosament vull estudiar Biologia. Sí que m’havia plantejat algun cop que si m’agradessin les assignatures de Ciències Polítiques ho faria.

Saber argumentar en públic, en què creus que t’ajudarà?

Està molt bé que t’agradi debatre, qüestionar-te les coses, i no només donar les teves idees, també rebre-les, és un procés d’enriquiment. A més, l’habilitat d’improvisar és súper important a la vida, i no només per qüestions acadèmiques i professionals.

I debatre bé, que no sempre és així?

Ho he après molt en aquesta Lliga. Si parles de les coses amb una mica d’ordre aprens i t’enriqueixes molt més. És un feedback, dones idees noves perquè l’altra persona les reflexioni i les pensi, perquè, per què estàs debatent si no per aprendre?

tracking