Branislav Rohal

“El coprincipat és una forma d'Estat rara però bonica”

27 anys, eslovac. Estudia matemàtiques i català a la capital txeca. Ha viatjat al país com a premi per ser el millor alumne del curs que imparteix el lectorat de català.

“El coprincipat és una forma d'Estat rara però bonica”S.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un eslovac que parla català. No hi estem acostumats.

Ho sé. Vaig demanar una cosa a l’hotel d’aquí en català i la recepcionista em va dir que no sabia que hi havia lectorat de català a Praga. La gent no sap que hi ha lectorats de català al món. Li vaig parlar dels lectorats i que és bo estudiar català perquè és una llengua interessant.

Per què va decidir aprendre català?

I per què no? Vaig veure un curs al lectorat de Praga que vaig pensar que seria interessant. El lector és lingüista professional i les classes eren molt, massa, interessants. Vaig tenir una experiència amb el castellà abans però m’agrada el català. Fa dos anys i mig que l’estudio.

Coneixia la cultura catalana?

Una mica. El meu primer interès va ser la llengua, però també la cultura, especialment els castells, que m’agraden molt. Una alumna del lectorat viu a Vilafranca i és castellera professional i de vegades fem castells petits quan està a Praga, com ara per Sant Jordi.

I després d’aprendre una mica de català es va apuntar a un curs sobre Andorra.

A Praga hi ha cursos sobre llengua i també tallers d’ortografia i gramàtica. Ho vaig fer i després a l’estiu pots fer beques, per exemple aquí a Andorra, a Girona, a la Universitat Catalana d’Estiu o a Barcelona. Ara he vingut a Andor­ra i després aniré a Girona.

Coneixia Andorra abans de fer el curs?

Una mica, crec que moltes coses que sé sobre Andorra són de les classes de català i naturalment d’història i geografia d’Andorra.

Què és el que més li va agradar de la formació?

Era interessant en general, però per a mi ho era especialment la història dels coprínceps, al segle X o XI. Això va ser una part introductòria però molt interessant.

El va sorprendre que hi hagi dos caps d’Estat.

Naturalment. Sembla una cosa molt improbable. Crec que és una situació molt interessant. Al món ja hi ha països petits i nacions emancipades, però la majoria ho van ser després de l’època de la colonització. Abans no hi havia gaires països a Europa que poguessin viure d’aquesta manera. El coprincipat és una forma rara però bonica.

Ha estat premiat amb aquest viatge perquè va obtenir la puntuació més alta del curs.

Sí, a final de curs vam fer un test i la persona que va obtenir el nombre més alt de punts rebia el premi de venir a Andorra.

No sé si encara se’n recorda però... De quin any són els pariatges?

He de fer memòria...

Pot dir el segle.

Del segle XIII. Efectivament.

I la Constitució?

Oh, la Constitució és nova, crec que del 93.

Els matemàtics tenen memòria.

No es pensi, de xifres no gaire, més aviat de relacions i conceptes.

tracking