Oriol Saura

“La detecció precoç del VIH és bàsica per evitar riscos”

Per una prevenció integral de les conductes de risc. L’entitat lleidatana Antisida Lleida col·labora amb l’Oficina Jove de la Seu en un “espai de salut afectiva i sexual” destinat a orientar, assessorar i acompanyar en la prevenció de la malaltia

“La detecció precoç del VIH és bàsica per evitar riscos”Miquel Vigo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què enteneu per “salut afectiva”?

És una manera de referir-se al fet que la sexualitat no és només la relació sexual, sinó també tot el temps que comparteixes amb l’altra persona, durant el qual s’hi veuen involucrats un seguit d’afectes i emocions que és important compartir amb la parella.

Tenir relacions sexuals no implica tenir parella estable.

Tot i així, sempre s’estableix una relació personal que implica l’afectivitat. Si per exemple, jo penso que cal utilitzar preservatius però l’altra persona em convenç que no cal, la meva autoestima trontolla davant el dilema de fer el que penso o acceptar el que em diu la persona amb qui vull tenir una relació.

Hem de triar entre l’hormona i la neurona, vol dir?

El dilema entre el que pensem i el que desitgem de vegades ens posa en situacions difícils, i el que nosaltres fem és dotar les persones que atenem d’eines perquè triïn l’opció més saludable.

Aquest plantejament no es podria entendre com una orientació moral, de fet?

En cap moment diem com s’ha d’establir una relació de parella, sinó que ens centrem a facilitar tota la informació possible sobre els diferents aspectes que poden tenir a veure amb aquesta relació.

Avui dia, però, hi ha molta informació a l’abast sobre les conseqüències d’adoptar conductes de risc.

En general, és així; però els problemes sorgeixen, especialment entre els adolescents, quan volen aprofundir en el que saben, perquè solen recórrer a Internet, on hi ha molta informació però, en la majoria dels casos, poc fiable, i perquè en relació amb la sexualitat encara hi ha molts mites falsos o sense fonament, com ara que la marxa enrere és una manera segura d’evitar l’embaràs o que es pot transmetre el VIH en un petó.

Els adolescents es poden considerar un grup de risc respecte del VIH?

Penso que no és correcte parlar de grups o de persones, sinó que cal parlar de conductes de risc, que al capdavall són les que poden comportar conseqüències no desitjades.

Els pares com poden ajudar els fills a evitar-les, aquestes conductes?

Reduir els riscos completament és molt difícil. Saben que són situacions que poden succeir, per això és cabdal que els pares sàpiguen establir un clima de confiança amb els fills per poder parlar-ne i donar-los eines per actuar correctament si s’hi troben.

Els avenços que es van assolint en la recerca contra la sida, ens han fet baixar la guàrdia?

Baixem la guàrdia quan ens pensem que som invulnerables, que no ens pot passar a nosaltres, i oblidem que hi ha persones que poden estar infectades amb el VIH i no ho saben. Per això és tan important dialogar amb la parella i no estalviar cap precaució. D’altra banda, totes les notícies sobre la sida insisteixen en la importància de la detecció precoç del VIH, perquè és bàsica per evitar riscos.

tracking