Àlex Bertran

“Enlloc més no hauria trobat uns actors tan entusiastes”

La Seu com a plató de cinema. Una tarda ideal per a ell, diu, és seure al costat de la llar de foc amb un llibre de filosofia. A la Seu, però, ha trobat l’ocasió d’exercitar la seva altra gran passió: el cinema.

“Enlloc més no hauria trobat uns actors tan entusiastes”ANNA CARMONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va sorgir la idea de rodar una pel·lícula a la Seu?

Amb els alumnes de PTT, el curs passat vam rodar un reportatge sobre el parc d’escultures Rocaviva. Era una mena de treball de fi de curs, però, per a la nostra sorpresa, va tenir una acollida molt favorable i fins i tot es va projectar al Picurt. I això ens va engrescar a plantejar un altre rodatge una mica més ambiciós.

També amb els seus alumnes com a actors?

Sí, però a més, durant l’estiu vam parlar amb diferents possibles patrocinadors i així va ser com la Montse Eroles, de la regidoria de gent gran de l’ajuntament, ens va suggerir d’implicar-hi els padrins de la Seu. I cal dir que de seguida hi va haver una bona colla que es va voler sumar al projecte.

Teniu cap experiència a dirigir un grup tan nombrós d’actors?

He treballat amb grups més reduïts. Tanmateix, tinc la formació teòrica. Sempre havia tingut la curiositat de saber com es fa una pel·lícula, i això em va dur a seguir un curs d’un any en una acadèmia privada a Barcelona. Però a la pràctica, aquest serà el meu primer cop com a director amb tanta gent, tot i que també he de dir que enlloc més no hauria trobat un grup d’actors tan entusiastes com a la Seu.

Fareu un altre documental o treballareu amb un argument de ficció?

Tot just ara estem mirant de formar els equips de treball i d’enllestir el guió. Penso que, tal com van les coses i pel calendari que tenim, probablement el que farem serà un migmetratge (al voltant d’una hora, aproximadament) amb un argument de ficció que serveixi com a fil conductor per parlar de les fites més destacades de la història de la Seu i reflectir alguns dels elements més importants del seu patrimoni artístic i arquitectònic.

El guió és seu o hi col·labora més gent?

El guió és meu, però abans de posar-me a escriure’l he parlat amb moltes persones que coneixen molt bé la història de la Seu, com el Carles Gascón, l’Isidre Domenjó, la Carme Xam-mar, el Lluís Obiols i altres, a més de remenar arxius per documentar les referències històriques de què es parla al guió.

I pel que fa al vessant tècnic, ja teniu l’equip necessari?

Hi estem treballant. La part tècnica és molt important perquè incideix moltíssim en el resultat final. Tanmateix, la idea és simplificar al màxim aquest apartat i treballar el muntatge amb molta cura, perquè ens interessa més enllestir la pel·lícula que no pas aconseguir una obra rodona. Al capdavall, no deixa de ser un taller, i això també és bo posar-ho en valor en el resultat final.

L’estrenareu a la propera edició del Picurt?

No ho sé. Es va comentar de fer una projecció popular als cinemes Guiu, però primer cal veure quan enllestirem. La intenció és començar el rodatge a final de febrer o principi de març per tal que pugui estar muntada pels volts del proper Picurt.

tracking