Sònia Cano

“La melmelada de pebrot conjuga amb 'foie' o carn”

Fer melmelades és la seva passió. Des de fa un any té una botiga a Sispony. Els seus productes traslladen l’agricultura d’Andorra en un pot de confitura. Per això elabora melmelades de maduixa, ceba o pebrot.

“La melmelada de pebrot conjuga amb 'foie' o carn”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com neix la idea de crear melmelades del món rural?

La idea neix d’una passió. Sempre m’han agradat les manualitats i les coses fetes a casa, i a la meva sempre fèiem conserves del que cultivàvem a l’hort. La idea va anar madurant fins que vaig decidir fer el pas.

D’això en fa un any? Com valora aquest primer any de vida?

El primer any d’iniciar un projecte empresarial és dur, però hi he posat tota la il·lusió, les ganes i la gent m’està responent molt bé. El meu producte agrada i, per tant, estic satisfeta en aquest primer any de funcionament.

Què ha estat el més difícil?

Fer el pas. És la por a l’abisme. No saps què et trobaràs. És sortir d’una zona de confort i veure com respondrà la gent, si li agradarà el meu producte, ho sabré fer, ho faré bé... És afrontar aquestes pors que un té.

Les pors fan que no assumim nous reptes?

Sí, s’ha de ser valent per emprendre un projecte. A part de ser valent s’ha de tenir les idees molt clares i en el meu cas el suport familiar ha estat la clau.

Per què el nom del Pastador?

És una sala representativa de la casa pairal on vaig néixer. Era la sala on antigament els meus bes­avis i avis pastaven el pa i feien les matances del porc. En deien el pastador i, per tant, és una arrel més de la meva filosofia de producció i de producte.

Vostè cultiva les fruites?

Sí, els gerds, les mores i part de les peres. La resta els compro a productors que cultiven biològic o sense pesticides.

Com es fa una melmelada?

Amb fruita, sucre i llimona. Aquests són els ingredients que hi poso. Cap conservant, cap colorant, tot natural.

Té melmelades dolces. Amb què conjuguen bé?

Les melmelades dolces són les clàssiques de maduixa, préssec, albercoc, les clàssiques. Combinen per esmorzar, berenar o també amb la cuina.

En té també d’altres hortalisses i fruita?

Sí, en tinc de tomata verda, vermella, pebrot dolç, picant, figa, que conjuguen amb carns blanques, vermelles, lactis i formatges.

I la de ceba?

Amb una hamburguesa, molt bé.

I la de pebrot?

Amb el foie, carn o amb un formatge curat.

La gent té més ganes de consumir més coses ecològiques?

La gent vol productes de proximitat, que no hagin de fer 12.000 quilòmetres per fer-nos venir una fruita. Per això, no hi trobareu ni pinya, ni mango, ni papaia. Vull un producte de proximitat, que identifiqui la muntanya, el món rural del qual vinc.

Ens trobem un tros d’Andorra en el pot?

Un trosset d’Andorra i meu, d’aquest saber fer, que apropo al consumidor final.

tracking