Jordi Fernández

“Un robot no es rebel·larà si un humà no ho decideix”

Tècnic en telecomunicacions. Ha trigat tres anys a construir, amb el seu amic Marcos Mellado, la rèplica exacta de l’R2-D2 d’‘Star Wars’ que es pot veure a la mostra ‘Robots en el cinema de ciència-ficció’, a ArtalRoc.

Jordi Fernández, expert en robòtica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Confessi-ho. Vostè és un ‘friki’ d’‘Star Wars’.

No exactament. M’agrada, però el que m’apassiona realment del film són els robots que hi apareixen, que són androides de veritat. Fa 40 anys els efectes digitals no existien i, òbviament, no hi havia més remei que utilitzar màquines autèntiques. Té molt de mèrit.

Què el va dur a construir aquesta rèplica de l’R2-D2?

La idea va ser d’un bon amic meu, Marcos Mellado, que de fet és l’amo d’aquest robot i l’impulsor del projecte, en què hem treballat al 50%. En Marcos pertany a l’Associació Star Wars de Barcelona, i una de les activitats que fan els seus membres és visitar hospitals disfressats de personatges de la saga, per entretenir els nens que hi estan ingressats. Un bon dia es va plantejar: “I per què un d’aquests visitants no pot ser l’R2-D2?”

I aquí va començar l’aventura.

Sí, es va posar a investigar per Internet i no va parar fins aconseguir els plànols originals del robot. Després, va trobar una empresa que va tallar-li les planxes d’alumini amb les mides exactes. Bé, exactes del tot no, perquè aquest R2-D2 s’ha hagut de redimensionar lleugerament perquè pugui passar per les portes. L’original té dos centímetres més d’amplada.

En què ha consistit la seva feina?

Un cop les peces van estar enllestides, en Marcos me les va portar a casa i a partir d’aquí em vaig dedicar a muntar motors, construir els circuits electrònics, treballar en la programació... En definitiva, m’he encarregat de la part tècnica del projecte.

D’on ha tret els components?

Molts es poden trobar en qualsevol botiga d’electrònica, però hi ha un processador central, en què s’ha hagut de crear un programa. Podríem dir que és el cervell del robot, on s’introdueixen els patrons de comportament.

Aquest R2-D2 funciona de manera autònoma o teledirigida?

Combina les dues coses: té un sistema totalment autònom, en què la màquina va tota sola gràcies a uns sensors de distància que eviten que es pugui xocar contra la paret o caure per una escala, i un sistema de ràdio control, que quan l’actives fa que el robot es quedi totalment quiet en espera que li donis ordres.

Ara només li falta fer el C-3PO.

No ho tenim previst, bàsicament perquè és un model ara per ara impossible de construir. Requereix treballar amb sistemes hidràulics i el robot hauria d’aguantar un pes enorme.

Films com ‘2001: Odissea a l’espai’ o ‘Blade Runner’ plantegen el tema de la rebel·lió de le màquines. Podria passar?

Si un humà no ho decideix prèviament, no. Un robot no deixa de ser una màquina que pren decisions en funció del que té programat. Per tant, si es rebel·la és perquè algú l’ha preparat perquè ho faci. En el món militar s’han fet coses que posen els pèls de punta, però si no ha passat res és perquè els programadors ho han tingut en compte.

tracking