Jordi Herrera-Joancomartí

“Amb els bitcoins tu disposes dels diners i no una entitat”

És una moneda virtual que canvia els paràmetres de privacitat. El professor Herrera-Joancomartí parlarà avui sobre l’anonimat amb les transaccions de bitcoin en la 13a Conferència internacional sobre intel·ligència artificial

Jordi Herrera-JoancomartíNúria Segura Insa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és un bitcoin?

És una moneda digital que no té el suport de cap autoritat central i que es manté només pels usuaris que la utilitzen amb uns diners Peer to Peer (P2P).

És segur si no hi ha un Estat o un banc que ho controli?

Són monedes que estan fetes amb bases de criptografia i el sistema és prou segur perquè encara que no hi hagi cap autoritat central funcioni.

Quants usuaris utilitzen aquesta moneda?

Això no se sap perquè és una moneda P2P i anònima. Per utilitzar els bitcoins el que tens és com un compte corrent del banc, però que funciona amb bitcoins. Pots tenir tants comptes com vulguis i no necessites identificar-te.

El fet que sigui anònim pot afavorir delictes com el blanqueig?

Els bitcoins tenen unes bones bases perquè siguin anònims, perquè el que és anònim és el link entre el compte i la identitat, però quan tu utilitzes un ordinador, et connectes a Internet amb una IP. A més, el que fa el bitcoin és que els registres de totes les transaccions són públiques per a tothom i fa que es vegi on poden anar a parar els diners. Per tant, és anònim, però és més transparent que els diners reals del banc.

Com s’adquireix un bitcoin?

De diverses maneres. Una és fer una feina que et paguin amb bitcoins o una altra opció és comprar-los a través d’empreses de canvi.

La seva conferència tracta sobre la privacitat amb els bitcoins. Com es garanteix això?

Parlaré d’un sistema que està a punt de sortir. Ara totes les transaccions apareixen en un registre únic, que està creixent molt i es vol aconseguir que no creixi tant. Ara hi ha una proposta que és que part d’aquestes transaccions desapareguin del registre.

Què implica això?

El fet que aquestes transaccions desapareguin del registre fa que l’anonimat variï. Per altra banda, apareixeran uns nous elements que seran gestors de pagament de bitcoins que tindran més informació i per a ells serà menys anònim que per a la resta.

És important tenir privacitat?

La privacitat és important, però no és només un tema de privacitat, sinó també de qui disposa dels diners. Amb els bitcoins ets tu qui disposa dels teus diners, no és cap entitat. Per tant, coses com un corralito no pot existir.

Això podria implicar que desapareguessin els bancs?

El fet que tu et gestionis els diners és una arma de doble tall, perquè també els pots perdre. Els teus diners passen a ser una clau i si la perds, no pots recuperar-la. Això amb els bancs no passa, guarden els teus diners i tu confies en ells. Tothom voldrà tenir aquesta responsabilitat? Potser no.

tracking