Sílvia Monné

“A Silicon Valley totes les empreses fan 'mindfulness'”

Tècniques de meditació a la feina per reduir l’estrès
46 anys, d’Ulldecona. Imparteix classes de ‘mindfulness’ a Caldea –tant a treballadors del centre com a clients d’Innú– durant aquest mes. Una novetat a Andorra.

“A Silicon Valley totes les empreses fan 'mindfulness'”S. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és el ‘mindfulness’?

És un conjunt de tècniques d’atenció plena. La base consisteix a aprendre a centrar la ment en un sol punt i en l’experiència que estàs vivint en aquell moment. La gràcia és que s’ha extrapolat i en pots practicar fent qualsevol cosa, com ara menjar.

Meditar menjant? Com es fa?

Doncs agafes el menjar i centres la teva ment només en el que estàs fent. Fora televisió, fora Whats­App, fora converses... Et concentres en el sabor i la textura del menjar, com reacciona el teu cos...

I què aconseguim?

Aquest exercici s’utilitza moltíssim en persones amb disfuncions alimentàries, però a la població general l’ajuda a centrar la ment, a estar concentrada en una sola cosa. Així el que estàs fent et surt més bé perquè no penses en el milió de coses que has de fer.

Aprendre a planificar.

El mindfulness t’ajuda a centrar la ment, a estar més tranquil, a enfrontar-se amb més calma a situacions conflictives i millora la creativitat. Està estudiat científicament que el mindfulness ajuda moltíssim a tractar els problemes d’estrès.

Només meditant?

És un entrenament mental perquè la teva ment estigui preparada per aconseguir això. Tots sabem córrer, però si vols córrer una marató t’has d’entrenar. Si vols concentrar-te sistemàticament i amb coses que no t’agraden has d’entrenar la teva ment per potenciar aquesta capacitat que tots ja tenim.

Per primer cop Caldea ofereix aquesta activitat també als treballadors.

Sí, és una mica paradoxal que en un lloc on la gent va a relaxar-se els treballadors estiguin estressats [riu].

I quin ha estat el resultat?

Al principi tots eren molt escèptics però quan van començar a veure com era de beneficiós es van adonar del que és. I els que han vingut fins ara estan encantats amb l’experiència.

La gent no ho coneix gaire, oi?

No, això és molt nou a Andorra. En canvi a Silicon Valley totes les empreses tenen programes de mindfulness per als treballadors i els directius.

I en què els ha ajudat?

Ajuda a canviar l’ambient de feina. Quan estem molt estressats i nerviosos és molt fàcil saltar per qualsevol bajanada. Amb això aprens a estar més calmat i et prens millor els problemes. Però és un treball global, no n’hi ha prou de formar els treballadors. Els directius també han de fer aquesta formació. Els que han vingut ja ho han notat.

És la primera empresa que ofereix aquesta activitat als treballadors?

A Andorra, sí. Caldea és una empresa pionera i espero que això s’estengui. Les empreses capdavanteres ja ho estan aplicant. Però el millor és fer una classe de prova i comprovar que funciona.

tracking