TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Alexandre Parafita

“Un nen que s'alimenti amb la lectura serà imbatible”

“Un nen que s'alimenti amb la lectura serà imbatible”S. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nens han de començar a llegir des de ben menuts?

I tant. La lectura és l’aliment de la imaginació. Amb els llibres els nens creixen amb imaginació, observen, avaluen, s’interroguen, descobreixen. Es tornen éssers creatius. És amb la creativitat que trobem respostes a tots els desafiaments.

És això el que diferencia un nen que llegeix d’un que no, l’aprendre a ser ciutadans creatius?

Naturalment. Un nen que no llegeix, que no gaudeix de l’aliment de la lectura, només creixerà per fora. Serà gran per fora i buit per dins. En canvi, un nen que s’alimenta amb la lectura serà imbatible en tots els sentits.

Les escoles i biblioteques d’Andorra haurien de tenir un repertori més nodrit de llibres en portuguès?

Havent-hi nens que pensen i parlen en portuguès, és indispensable que tinguin accés fàcil als llibres en la seva llengua. Serà una forma de continuar harmonitzats amb les seves arrels.

Però és important que els pares els ho transmetin, també.

És clar. Per això és important que els pares, a casa, parlin amb els fills de la cultura del seu país, que els transmetin la seva història, que els portin a visitar els seus pobles, que tinguin contacte amb els seus avis... I que vagin a classes de llengua i cultura portuguesa a Andorra.

Per no perdre el sentiment de pertinença.

Exacte. Tot ciutadà per ser feliç i realitzat necessita tenir una identitat cultural. I aquesta identitat està a les seves arrels, a la seva memòria. És el que passa amb els arbres, quan tenen arrels fondes i resistents cap ventada els aconsegueix arrencar.

En canvi, els arbres d’arrels fràgils...

Es podreixen. Una inundació els tombarà i els arrossegarà. Així passa amb els joves que creixen sense la companyia de la identitat i la memòria.

I més en un món com el d’ara.

És que si no tinguéssim un quadre de referències sòlides les noves generacions viurien dramàticament desemparades en un món global complex, un món d’experiències depressives i angoixants.

Què hauria de fer Andorra per als ciutadans portuguesos?

He corroborat que els portuguesos són molt estimats, estan ben integrats i, sobretot, són reconeguts com a gent honesta i treballadora. Per això crec que tenint en compte el nombre elevat de portuguesos, el Principat hauria de concedir més facilitats per estudiar portuguès a les escoles. És la cinquena llengua més parlada del món i, per als portuguesos, la pàtria és on és la seva llengua.

Li agradaria escriure sobre Andorra, ja que és el país de molts compatriotes seus?

Andorra és un territori màgic. És molt inspirador. Tot el que els nostres ulls capten és un plaer per als sentits. Qualsevol escriptor se sent temptat a escriure sobre la inspiració d’aquest territori. I jo també, és clar.

tracking