Xavier Massallé

“Practicar el nudisme ajuda a millorar l'autoestima”

“Practicar el nudisme ajuda a millorar l'autoestima”CUP Seu d'Urgell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Expliqui’m això del nudisme com a estil de vida.

Es tracta de recuperar l’esperit dels moviments naturistes que van sorgir a diversos països del centre d’Europa a final del segle XIX, i que a Espanya van arribar a principi del segle XX i sobretot durant la II República a través dels ateneus llibertaris.

El pensament llibertari va transformar la idea del naturisme, en importar-lo?

No el va transformar, però va ser a través dels ateneus llibertaris que es va difondre a Espanya, amb tot el que suposava en aquella època el moviment naturista, que va molt més enllà de la simple pràctica del nudisme.

Per què diu que el nudisme és un factor de transformació social?

Perquè és una opció que implica desempallegar-nos dels lligams morals que ens impedeixen créixer individualment, com a persones, i també col·lectivament, vers una societat millor.

Avui dia, però, la contemplació d’un cos nu ja no provoca gaires escarafalls.

El nudisme està tolerat en alguns llocs, però encara persisteixen molts prejudicis relacionats amb la presència d’una persona nua. Nosaltres el que pretenem és trencar amb tots aquests lligams que impedeixen dignificar la figura del nudista.

És partidari de practicar el nudisme a tot arreu o només en recintes tancats?

Cal conciliar les llibertats individuals amb les llibertats col·lectives. La legislació vigent a Catalunya ja permet la pràctica generalitzada del nudisme, i a moltes platges tèxtils la presència de nudistes no provoca cap conflicte; però alhora hi ha gent que ha tingut problemes per fer nudisme durant una excursió, per exemple. Comprenc que, en determinades situacions o llocs, algú pugui veure una provocació en la pràctica del nudisme, però no és aquesta la intenció. La provocació no forma part de l’ideari naturista.

Hi ha qui rebutja el nudisme perquè no se sent còmode exhibint el propi cos.

Practicar el nudisme ajuda molt a millorar l’autoestima i les relacions personals. Els amics que surten a sopar junts comparteixen una estona; els que fan nudisme junts, confraternitzen.

Reivindicar el nudisme és una faceta més d’aquesta moda pseudoecologista amb més façana que fonaments?

El nudisme ha patit una evolució molt mercantilista, fins al punt que alguns col·lectius naturistes ja no s’hi identifiquen, i això fa que se n’aprofitin els partidaris de pràctiques més liberals. Però aquests altres plantejaments s’acaben allunyant de la reivindicació del dret a anar nu, que és del que es tracta.

Per cert, com a cupaire que és, tindrem nou pressupost a Catalunya algun dia?

No ho sé. Penso, però, que els companys al Parlament el que estan fent és mantenir-se fidels al pacte del 9-N.

tracking