Oriol Giró, Advocat

“L'edat no és crucial. Hi ha emprenedors de 60 anys”

“L'edat no és crucial. Hi ha emprenedors de 60 anys”Núria Ventura Cardús

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina és la clau per entendre bé l’emprenedoria?

En el nostre entorn, quan una persona intenta un projecte i no li surt bé se la pot titllar de fracassada. Si poses en marxa una idea molta gent et diu que és massa arriscat. L’emprenedoria és trencar amb aquesta cultura del fracàs.

No s’ha de tenir por.

I saber que si t’equivoques has de trobar com rectificar. Sense fracàs no hi ha l’èxit, i al revés.

Els joves es troben amb menys suports per emprendre?

Per una banda sí, però per l’altra estem en una revolució tecnològica tan gran que és de les poques vegades en tota la història que natius del món digital poden ser referents i tenir un avantatge competitiu sobre persones de certa edat. El que veig és que hi ha empreses increïbles creades per menors de trenta anys. Potser fa uns anys era impossible.

Desmenteix que els joves ho tinguin més difícil.

Sí. Veus gent molt jove creant coses molt ambicioses. Al final l’edat no és crucial. Hi ha emprenedors de seixanta anys, i també n’hi ha de vint-i-dos.

Què porta algú a emprendre amb seixanta anys?

Tenim el cas d’uns exdirectors de màrqueting de diferents multinacionals, llocs on guanyaven molts diners. Ara han iniciat un projecte molt ambiciós, des de zero. Em va sorprendre que diguessin que era el moment més feliç de la seva vida.

Es pot emprendre sense diners?

Hi ha projectes que amb molt poc finançament fan coses molt grans, però sí que és veritat que la capacitat financera és un factor d’èxit.

Com s’ha viscut la crisi en aquest àmbit?

Penso que la revolució tecnològica que vivim és una conseqüència de la crisi. Molta gent no tenia accés a un lloc de treball i de vegades l’única opció que queda és iniciar el propi projecte. És la gent que ha vist la crisi com una oportunitat i ho ha aprofitat.

Emprendre té fronteres?

L’emprenedoria és un món sense límits, però on constituir la societat és un factor molt important. A Andorra tenim uns actius que nosaltres mateixos no ens els creiem. Tenim una fiscalitat inigualable que no té, per exemple, Irlanda. La clau es troba a crear l’ecosistema complet per atreure el talent.

Què es poden esperar els assistents a la jornada d’emprenedoria que organitzen?

Ens fa il·lusió fer-la perquè aconseguim reunir persones que estan fent les coses molt bé des d’aquí, a Andorra, i també des de l’àmbit espanyol i internacional. També hi haurà una taula rodona amb l’administració i una altra amb inversors.

Què espera un inversor d’un projecte per apostar-hi?

A més de la rendibilitat, es busca la internacionalització, la innovació tecnològica i és molt important l’equip, una part que de vegades es menysté.

tracking