Elena Manubens

“Si la pell es posa morena és que la protecció ha fallat”

“Si la pell es posa morena és que la protecció ha fallat”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan ens ha de preocupar una piga?

De taques i pigues en tenim tots, és normal. Però ens hem d’alarmar si creixen ràpidament, canvien de color, sobretot si és cap a negre, vermell o blau, o si una piga és molt diferent de la resta de les que tenim.

Les pigues amb relleu són més preocupants que les altres?

No. És preocupant que agafi relleu ràpid. Però les que sempre ho han estat o han crescut amb els anys, i passa sobretot amb les de la cara, no són gens preocupants.

Quines mesures de protecció recomana per evitar el sol?

Ja les sabem però cal recordar-les perquè no tothom les aplica bé: la principal és evitar la platja quan el sol és més dolent, de 12 a 16 hores.

Però en això la gent no fa cas.

El missatge no es queda, perquè hi ha altres coses que la gent busca de la platja.

La protecció solar aïlla al 100%?

És efectiva si es posa bé i com s’ha demostrat ser eficaç: mitja hora abans de la platja, cada 2 hores mentre s’està exposat al sol i després d’haver-se banyat 2 cops.

Quanta ens n’hem de posar?

Hi ha estudis que demostren que la població, en lloc de posar-se 2 mil·ligrams per centímetre quadrat perquè sigui efectiu, se’n posa 0,5. I d’aquí vénen molts dels motius pels quals la gent es crema.

Si s’és més morè es necessita menys protector?

La gent de pell fosca té menys risc perquè tenen més melanina, però ningú té risc zero.

I com sé si em convé més el protector de 30 o el de 50?

Sempre recomano el màxim: si no, no té cap sentit. Per què posar-te menys factor si reduiràs la protecció? Oi que si vas en moto escolliràs la millor protecció que puguis? Doncs això és el mateix.

I el mite que no em posaré morè si m’embetumo?

Aquest és el problema: s’associa el moreno amb estètica i costa molt passar la salut de la pell per davant de l’estètica. En altres societats l’estètica és estar blanc, hauríem d’intentar aspirar a canviar la mentalitat. Si la pell es posa morena és que la protecció ha fallat.

Si em cremo avui, quan podria percebre que s’ha generat un dany irreversible a la pell?

Cada cop que patim una cremada s’alteren els gens de les cèl·lules de la pell per tota la vida. I les exposicions reiterades i les molt nocives, com una cremada grossa, acumulen més mutacions fins que arriba un punt que la cèl·lula es torna maligna.

A quina edat hi ha més incidència del melanoma?

El més preocupant és que està augmentant en gent jove. I això és perquè l’edat en què un és més susceptible i els gens es poden alterar més fàcilment és la infància.

Si el melanoma s’ha escampat, com s’actua?

Fins fa anys no teníem tractament com en altres càncers i sols es podia treure amb cirurgia. Ara tenim la sort que hi ha nous tractaments que donen una opció als pacients i una possibilitat curativa.

tracking