Màster en agricultura ecològica

“L'hortalissa ecològica és més saborosa i nutritiva”

48207.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un hort ecològic, no és l’hort dels padrins de tota la vida? És l’hort dels padrins tal com el conreaven abans que als anys 60 i 70 es generalitzés l’ús de productes químics i de pesticides. L’objectiu del curs és recuperar aquella manera de treballar l’hort dels padrins, però actualitzada i aplicada a un hort per a l’autoconsum.

Quina diferència hi ha entre un conreu per a l’autoconsum i un amb finalitat comercial?Principalment la superfície i el temps de dedicació. En una explotació comercial l’agricultor hi està a sobre tot el temps i ha d’aplicar un sistema de treball que no té res a veure amb un hort per a l’autoconsum, amb una superfície molt menor i al qual només li pots dedicar unes hores a la setmana en acabar la jornada laboral.

Precisament perquè no hi pots dedicar gaire temps, els productes químics estalvien maldecaps.Ben al contrari. No són necessaris en absolut i a més són un risc per a la salut. Nosaltres utilitzem adobs orgànics (compost, fems d’animals...) com a fertilitzants, i extractes i olis essencials de determinades plantes que actuen com a insecticides naturals.

A quins riscos es refereix?Doncs a ingerir productes tòxics. Hi ha estudis contrastats que demostren que la totalitat de la població té al greix del cos dos o tres productes fitosanitaris en concentracions superiors al que es considera nociu per a l’organisme, i la presència d’aquestes substàncies s’ha relacionat amb malalties com el Parkinson.

Qualsevol plaga es pot combatre amb productes naturals?Hi ha solucions tècniques per a tot, ja sigui per combatre una plaga d’insectes o per eliminar els fongs o les males herbes... fins i tot contra els llimacs.

Aquests productes que diu, es troben a tot arreu?A les cooperatives encara es coneixen relativament poc, però cada cop hi ha més tècnics en medi ambient que estan informats de les diferents solucions per a cada tipus de conreus i on trobar els productes adients.

A banda d’estalviar riscos per a la salut, quins beneficis té un hort ecològic?En primer lloc, la rendibilitat per a l’economia domèstica que suposa conrear els propis aliments. I, en segon lloc, les hortalisses ecològiques són més saboroses i tenen una concentració de minerals, antioxidants i elements nutritius molt més alta.

Ara, però, sembla que tot ha de ser ecològic; vol dir que no se n’abusa una mica massa?Hi ha molts productes que es diuen ecològics i no haurien de dur aquesta etiqueta perquè no hi ha una regulació global que en garanteixi l’autenticitat. Però pel que fa a la producció alimentària a casa nostra he de dir que els controls i les inspeccions són molt estrictes i la garantia és absoluta.

tracking