06/01/2013 a les 07:35
Un a un. Sant Sadurní, santa Eulàlia, sant Corneli, sant Asiscle, sant Esteve, sant Julià i sant Pere. Aquest és el nom que figura al peu de cadascuna de les talles, de fusta, que l’artista Sergi Mas va crear per a la inauguració del santuari. El 1976. Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes. L’ordre institucional. Serni, Eulàlia, Corneli, Iscle, Esteve, Julià i Pere. Els noms amb els quals avui coneixem els patrons de les parròquies. Els principals, almenys. Els set sants apareixen tallats amb elements propis de la seva iconografia més clàssica. No pas tots. I no sempre els més rellevants. La gran majoria van ser màrtirs. D’aquí que molts d’ells llueixin la palma del martiri. Sadurní (Serni) de Tolosa va ser un bisbe, i així el vesteix la imatge, mort arrossegat per un brau. Eulàlia, una jove devota a la qual els romans feren les mil i una. Com crucificar-la en la creu en forma d’aspa que porta. Corneli llueix la vestimenta papal del seu càrrec, al segle III. Iscle, que moriria decapitat, ofereix una imatge de cristià fervent i jove. Esteve esdevingué el primer màrtir catòlic. Morí apedregat. I va ser diaca. Julià està representat amb la vestimenta papal i Pere, que també va ser màrtir (no cal confondre amb el primer cap de l’Església ni amb l’home de les claus), a banda de la palma llu l’hàbit dominicà. Els sants patrons del Principat.
El detall
A la capçalera de la nau central del santuari hi ha uns arbres liofilitzats previstos en el projecte inicial. Les talles hi van ser fins al 1994.
On ho trobaràs?
A Canillo. El santuari de Meritxell és un dels monuments més visitats i ben senyalitzats. Agafant la carretera secundària que s’inicia a la rotonda de Meritxell a la CG-2 no té pèrdua.