x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Successos

Error humà en l'accident mortal de helicòpter a la Vansa

El 7 de juliol de l'any passat van morir dues persones resident al Principat en estavellar-se un aparell d'Helitrans
Imatge de l'accident.

Imatge de l'accident.

Imatge de l'accident.

C: SANS
Actualitzada 29/08/2021 a les 14:27
L'accident d'helicòpter que es va produir el 7 de juliol de l'any passat a la Vansa i en què van morir dues persones residents i molt vinculades al Principat es va deure a la impossibilitat de preparar i executar una maniobra d'autorotació després de patir una sobtada pèrdua de potència del motor fora de la envoltant del vol. La maniobra no es va poder fer perquè l'helicòpter no duia l'alçada suficient. 
 
Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els investigadors del sinistre, segons l'informe de la Comissió d'Investigacions d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil espanyola. Un ens que depèn del ministeri de Transports, Mobilitat i Agència Urbana de l'estat veí del sud. La investigació conclou que no es pot establir la causa concreta de la pèrdua de potència del motor de l'aparell, un Eurocopter AS 350 B2 operat per Helitrans Pyrenees.
 
Segons s'assenyala a l'informe, el 6 de juliol del 2020 l'helicòpter estava realitzant treballs de col·locació de pilots de formigó en les immediacions del municipi de la Vansa i Fornols, a l'Alt Urgell, amb l'ajut de dos operadors en terra, un de la pròpia empresa i un altre d'una companyia elèctrica. L'operari de l'empresa es va fer mal a la mà i el pilot va aterrar en una carretera i el va recollir per traslladar-lo a l'aeroport de la Seu, d'on havien partit. Durant el vol de trasllat la nau es va precipitar contra el terreny, es va incendiar i va quedar destruïda. 
 
En l'informe s'indica que el pilot va optar per volar en línia recta des del punt on estaven treballant quan va recollir l'operari fins l'aeroport, però sense haver guanyat una alçada de seguretat suficient immediatament després d'enlairar-se. Estava volant a la mínima alçada necessària per anar salvant per poc la pendent de la muntanya. A la vista d'això, l'informe assegura que si el pilot no va tenir temps de preparar adequadament la maniobra d'autorotació  va ser perquè probablement no va poder baixar a temps el col·lectiu i les revolucions per minut del rotor principal van caure ràpidament de formar irrecuperable.
 
A banda d'això, l'informe assenyala que que el terreny no era en absolut propici per a realitzar un aterratge d'emergència. 
 
A l'accident hi van morir Haritz Galarraga i Jordi Figueras, que es trobaven a la zona realitzant tasques de manteniment de les línies elèctriques quan es van estavellar.  Galarraga era un pilot i empresari nascut a Sant Sebastià amb contacte amb Andorra que tenia 48 anys, mentre que la segona víctima va ser el vilafranquí Jordi Figueras, de només 30 anys. El basc era el propietari de l’empresa especialitzada en el transport aeri d’estructures de gran pes i va fundar Helitrans Pyrinees a la Seu d’Urgell el 2006.
  • #4 DEP
    (29/08/21 18:45)

    Sempre al límit... Ja va tenir molta sort en l'anterior accident quan va caure al mar... DEP

    Respondre
  • #3 Kris
    (29/08/21 17:26)

    . . . Jo no ho tinc tan clar. . .
    Descanseu en pau amics!!!
    Ruqueries que diuen.

    Respondre
  • #2 Seb
    (29/08/21 16:03)

    Bueno, si no t'interessa no cal llegir-la.

    Respondre
  • #1 Hater
    (29/08/21 14:42)

    Cal aquesta notícia?

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts