Croàcia

Els socialdemòcrates guanyen els conservadors a les presidencials

Milanovic haurà d’anar a la segona volta en dues setmanes al costat de l’actual cap de l’Estat, Kolinda Grabar-Kitarovic

Els socialdemòcrates guanyen els conservadors a les presidencialsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exprimer ministre socialdemòcrata Zoran Milanovic va ser el candidat més votat a les eleccions presidencials d’ahir a Croàcia, però haurà d’acudir a la segona volta en dues setmanes al costat de l’actual cap de l’Estat, la conservadora Kolinda Grabar-Kitarovic. Milanovic va obtenir el 31,4% dels vots, enfront del 27,8% de la seva rival conservadora, segons dades oficials quan s’havia escrutat gairebé el 39% de les paperetes. En no haver obtingut cap candidat la majoria absoluta, els dos més votats acudiran a la segona i definitiva volta el pròxim 5 de gener. En tercer lloc, amb el 22,3% dels vots, va quedar Miroslav Skoro, un popular cantant que es presentava com a independent però que comptava amb el suport de diverses formacions de la dreta ultranacionalista. Els analistes estimen que, si es confirma el duel entre Gravar-Kitarovic i Milanovic, l’actual presidenta revalidarà el càrrec, en poder aprofitar-se del vot conservador de Skoro. La presidenta va competir amb Skoro per l’electorat de dreta i fins i tot ultranacionalista, amb homenatges a condemnats per criminals de guerra i amb un discurs molt dur contra la minoria sèrbia. D’altra banda, Milanovic va mantenir un tarannà més conciliador, demanant durant la campanya una Croàcia “normal”, sense intolerància, odi ni corrupció.

Antecedents socialdemòcrates

Durant la seva etapa al capdavant del govern croata, entre el 2011 i el 2016, els socialdemòcrates van ampliar els drets de les persones homosexuals i de la minoria sèrbia. Croàcia començarà l’1 de gener el seu primer semestre de presidència rotatòria de la Unió Europea. Aquests comicis es veuen com un termòmetre de la situació política, que viu el segon país més pobre de la UE, de cara a les pròximes eleccions parlamentàries de l’any vinent. Croàcia es veu afectada per la marxa de la població i pels escàndols de corrupció.

tracking