Regne Unit

L'OTAN deixa enrere les diferències aferrant-se a la defensa col·lectiva

L’aliança militar es fixa en la Xina com a principal repte i aprova una declaració conjunta que atenua les discrepàncies

L'OTAN deixa enrere les diferències aferrant-se a la defensa col·lectivaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa col·lectiva que garanteix l’OTAN ha prevalgut per sobre de les diferències de les últimes setmanes entre els aliats, que ahir van tancar la cimera pels 70 anys de l’organització amb el compromís de reflexionar sobre el seu futur i un primer debat sobre els reptes que planteja la Xina. “Solidaritat, unitat i cohesió són la pedra angular de la nostra aliança. Un atac contra un aliat serà considerat com un atac contra tots”, van recalcar els líders en una declaració aprovada al final de trobada mantinguda a Watford, al nord-oest de Londres. La cita es va desenvolupar enmig de les majors divisions entre els aliats des de la crisi per la nacionalització del canal de Suez el 1956 i la invasió nord-americana de l’Iraq l’any 2003. “Mentre romanguem junts, ningú podrà esperar derrotar-nos i ningú podrà començar una guerra”, va advertir el primer ministre britànic, Boris Johnson. El secretari general de l’aliança, Jens Stoltenberg, va destacar que la reunió ha servit per demostrar “que l’OTAN continua sent l’únic lloc en el qual Europa i Amèrica del nord parlen, decideixen i actuen junts cada dia”. La declaració comuna adoptada pels líders no es va poder garantir fins al final, segons fonts properes, ja que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, havia amenaçat de bloquejar-la, igual que el seu suport als plans estratègics per defensar els països de l’Est d’Europa enfront de Rússia, si l’OTAN no donava suport a la seva consideració dels kurds com a terroristes. Stoltenberg va dir que en la reunió no es va abordar “específicament” aquesta demanda turca, un assumpte sobre el qual “és ben sabut” que els aliats mantenen diferents opinions. En qualsevol cas, va dir que “l’important és no posar en perill la tasca contra el terrorisme” que du a terme l’OTAN, per exemple en formar part de la coalició contra l’ISIS. El comentari del president francès, Emmanuel Macron, fa unes setmanes, que l’OTAN es trobava en estat de “mort cerebral”, va ser un altre dels punts que van causar fricció entre els aliats. Macron es va refermar ahir en les seves declaracions i va considerar que han contribuït a la decisió dels aliats d’encarregar a Stoltenberg fer propostes amb el suport d’experts per “reforçar la dimensió política” de l’OTAN. Els líders aliats també van mantenir per primera vegada, a instàncies principalment dels EUA, un debat sobre l’emergència de la Xina com a potència militar mundial i les oportunitat i desafiaments que representa per a la seva seguretat. Van coincidir en la necessitat d’animar Pequín a participar en acords de control armamentístic.

Telecomunicacions segures

Igualment, es van comprometre a garantir la seguretat de les infraestructures de telecomunicacions, inclòs el 5G, en plena polèmica pel possible desplegament d’aquesta tecnologia a Europa per l’empresa Huawei, malgrat els dubtes sobre la seva vinculació amb el govern xinès. La cimera no va estar exempta de polèmica. El president dels EUA, Donald Trump, va marxar-ne cancel·lant la roda de premsa final tot acusant el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, de ser un “caragirat” per un vídeo que s’ha fet viral i on se’l veu, amb Johnson i Macron, aparentment burlant-se del mandatari nord-americà. “Trobo que és un bon noi, però s’ha molestat perquè li he dit que no paga el 2%” del PIB, va afirmar Trump.

tracking