Espanya

Vox aconsegueix entrar a la mesa del Congrés amb una vicepresidència

El desacord entre el PP, Cs i els d’Abascal a l’hora d’intentar assegurar-se quatre seients no impedeix a la ultradreta accedir al màxim òrgan de la cambra baixa

Vox aconsegueix entrar a la mesa del Congrés amb una vicepresidènciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La intenció dels partits de l’esquerra i de l’àmbit nacionalista i independentista per forjar un cordó sanitari que impedís a Vox ser present a la mesa del Congrés espanyol va deixar ahir una esquerda, per la qual la formació de Santiago Abascal es va colar amb una vicepresidència en la sessió de constitució de la cambra. El desacord entre el PP, Vox i Cs per pactar un repartiment de vots que els concedís quatre llocs de la mesa, la qual cosa pel nombre total de diputats era viable, presagiava una configuració de clara majoria de l’esquerra i sense representació de Vox. Fins i tot ahir al matí tant Abascal com els seus dirigents van suggerir que les seves opcions d’accedir a la mesa eren remotes. Descartada la sorpresa en la votació de la presidència, un càr­rec per al qual va ser reelegida la socialista Meritxell Batet, la sorpresa va venir amb les vicepresidències. El PSOE va postular Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, Unides Podem Gloria Elizo, el PP Ana Pastor i Vox Ignacio Gil Lázaro, i, com no va aparèixer cap nom més, la sorpresa es va confirmar: si hi havia només quatre candidats a quatre vicepresidències i un era de Vox, Vox entraria a la mesa. Les votacions ho van confirmar: Vox va ocupar una vicepresidència, la quarta, només amb el suport dels seus 52 diputats. I això va ser possible malgrat que ERC i JxCat van donar el seu vot a la candidata de Podem, la qual cosa garantia a aquesta formació tenir més suport que l’aspirant de Vox. N’hi hauria hagut prou que els 120 diputats socialistes es dividissin en dos blocs iguals, 60 vots per a un candidat i 60 per a un altre, per assolir dues vicepresidències més. No obstant això, com van destacar fonts del PSOE, va prevaldre retenir la vicepresidència primera i destinar-hi més paperetes que les conferides a Ana Pastor (89 del PP, 10 de Cs i 2 de Navarra Suma). En la següent votació, la designació dels quatre secretaris, sí que es va desplegar el “cordó sanitari” contra Vox, i així, Unides Podem va aconseguir-ne dos, el PSOE una i el PP la restant. Les conseqüències polítiques d’haver viscut dues votacions tan dispars no van trigar i van motivar un dur intercanvi de retrets entre el PP i Vox, acusant-se mútuament de provocar una mesa amb majoria de l’esquerra sobre la dreta, 6 sobre 3. El PSOE va explicar que si es va produir l’entrada de Vox a la mesa no va ser per culpa seva. El número dos del grup parlamentari, Rafael Simancas, va subratllar que fins i tot ahir al matí el partit va plantejar a PP i Cs una combinació que apartava Vox. Per als socialistes, si hi ha un responsable que el “cordó sanitari” no hagi funcionat és el PP.

Fórmules polèmiques

La composició de la mesa, l’òrgan més important del Congrés, va acaparar l’atenció política d’una jornada en què tampoc va faltar la polèmica a la fase d’acataments de la Constitució. Diputats independentistes catalans i bascos van prometre entre al·lusions a la “república catalana”, als “presos polítics” o a la sobirania basca. PP, Vox i Cs van avançar que buscaran com impugnar les fórmules, mentre Batet va replicar que son vàlides perquè estan emparades per la jurisprudència del Tribunal Constitucional. En paral·lel, el Senat va iniciar la legislatura nomenant presidenta la madrilenya Pilar Llop, jutge especialitzada en violència de gènere.

tracking