Espanya

Torra demana a ERC que sigui més exigent per garantir la investidura

El president català es mostra molest davant un possible acostament entre els republicans i el PSOE, i creu que la taula de negociació proposada per Esquerra es queda curta

Torra demana a ERC que sigui més exigent per garantir la investidura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, es va mostrar ahir molest davant la possibilitat que el PSOE i ERC acostin posicions de cara a una possible abstenció dels republicans en la sessió d’investidura. Per al líder català, la condició d’ERC de constituir una taula de negociació amb el govern espa­nyol es queda curta i demana apujar el llistó de les exigències.

En una entrevista a RAC-1, el president va mostrar-se molt crític amb la formació d’Oriol Junqueras i va aprofitar per insistir en la idea que no avançarà les eleccions (que teòricament s’han de celebrar el 2021) i que tampoc es postularà a la reelecció.

“Quin és el contingut de la taula? Quines garanties tenim que podrà avançar? Hi haurà un relator? Perquè necessitem una figura independent”, va preguntar-se Torra. Esquerra considera que l’acord de Pedralbes, al qual van arribar tots dos governs fa un any, és un bon punt de partida, però per al president la base hauria de ser tant la declaració de la Llotja de Mar com l’acord subscrit en l’assemblea de càrrecs electes, convocada per l’autodenominat Consell de la República. El primer document, signat per formacions nacionalistes de tot l’Estat, advoca per reivindicar el dret a l’autodeterminació. El text, no obstant això, no el va signar ni el PNB ni Compromís.

“Dels 23 diputats independentistes que hi ha al Congrés el que espero és que complim el que vam prometre als nostres electors. Hem signat dos documents importantíssims. No puc imaginar-me que cap diputat independentista al Congrés no faci honor a una cosa a la qual ens hem compromès davant els nostres electors i als documents que tots hem subscrit”, va dir Torra.

Els republicans consultaran els seus militants dilluns que ve sobre si han de permetre la investidura de Sánchez, supeditada, això sí, a una mesa de diàleg. “No es pot votar que sí a Sánchez si no hi ha una taula de negociació. Però penso que hauríem d’anar més enllà”, va respondre Torra en ser preguntat sobre què votaria si fos militant d’ERC.

El mandatari també va explicar que dimecres es va reunir amb Carles Puigdemont a Waterloo per “definir l’estratègia a seguir i posar contra les cordes l’Estat espanyol”, va apuntar. Amb tot, va negar que es plantegi avançar els comicis a Catalunya. “Si de mi depenen, el 2020 no hi haurà eleccions”, va subratllar. A més, també va afegir que descarta presentar-se com a candidat en les pròximes autonòmiques, que haurien de celebrar-se el 2021.

‘Connexió russa’ dels CDR

D’altra banda, el titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, investiga en diligències secretes la relació entre un suposat espia rus expert en sabotatges i membre d’una facció desestabilitzadora, amb els membres de l’equip de resposta tàctica (ERT) dels Comitès en Defensa de la República (CDR) detinguts el mes de setembre passat i actualment en presó provisional, segons van informar ahir fonts de la recerca a Europa Press.

En concret, les perquisicions se centren en la brigada 29.155, una facció del Departament Central d’Intel·ligència de Rússia (GRU) que s’hauria estat desplegant a Europa Occidental durant més d’una dècada a fi de desestabilitzar diferents estats i que podria estar intervenint a Catalunya, segons va avançar ahir El País.

tracking