espanya

Sánchez i Iglesias segellen un pacte de govern dos dies després del 10-N

PSOE i Podem triguen només 48 hores a tancar un acord que situaria el líder de la formació ‘morada’ com a vicepresident

Sánchez i Iglesias segellen un pacte de govern dos dies després del 10-Nefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Menys de 48 hores després de celebrar-se les eleccions, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van segellar ahir al migdia al Congrés un acord per conformar un govern de coalició, l’estructura del qual es concretarà més endavant, però del qual previsiblement serà vicepresident el líder de Podem.

Amb una forta abraçada, Sánchez i Iglesias van escenificar un pacte que posa fi a sis mesos de desacords. De consolidar-se amb els suports parlamentaris necessaris, totes dues formacions posaran en marxa un govern “rotundament progressista” i per a tota la legislatura, segons les paraules del president en funcions, al qual Iglesias guardarà “lleialtat”.

Tots dos líders van iniciar personalment dilluns les negociacions i en tan sols unes hores van tancar el preacord, a diferència del que va passar a l’estiu, quan es va frustrar el pacte precisament per la dificultat d’acordar una coalició. Iglesias va informar els seus socis de l’avanç amb els socialistes en una reunió al Congrés celebrada a les 11.30 hores, tot i que a partir d’ara els representants de les confluències participaran en les negociacions.

L’acord el presidiran “la cohesió, la lleialtat, la solidaritat governamental i la voluntat d’aprofitar els perfils més idonis” per desenvolupar les responsabilitats de govern, va remarcar el candidat socialista. Iglesias, per part seva, va destacar que el pacte propiciarà un executiu que “combini l’experiència” del PSOE amb la “valentia” d’Unides Podem. En aquesta ocasió no hi haurà vetos, segons van indicar fonts de tots dos partits, i les mirades es dirigeixen ara a ministrables com Irene Montero –que sonava com a vicepresidenta després del 28A–, l’ecologista Juantxo López de Uralde o la diputada gallega Yolanda Díaz.

Encara que els detalls de l’acord es faran públics durant els pròxims dies, s’han pactat deu eixos d’actuació, entre els quals “fomentar el diàleg a Catalunya buscant fórmules d’enteniment, sempre dins de la Constitució”. També serà prioritari consolidar l’ocupació, blindar les pensions, la lluita contra el canvi climàtic, les polítiques feministes, la justícia fiscal i la lluita contra la despoblació.

A partir d’ara el PSOE obrirà una ronda amb la resta dels grups per aconseguir aquesta majoria parlamentària. També Unides Podem començarà a dialogar amb altres partits amb presència al Congrés perquè qualli la investidura, que no serà abans del 3 de desembre, perquè aquest dia es constitueixen les Corts.

Lluny de la majoria absoluta

La investidura compta a priori amb 159 vots a favor, lluny encara de la majoria absoluta que es requereix en primera votació. Són els 120 vots del PSOE, els 35 d’Unides Podem i les seves confluències, el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria i els tres de Més País i Compromís, que s’han compromès a donar suport a un govern progressista. Amb aquests suports, Sánchez ja podria ser investit en segona volta, en la qual són necessaris més vots a favor que en contra, sempre que s’abstinguessin ERC, Cs, PNB, CC, EH-Bildu, BNG i Teruel Existe.

No obstant això, ERC ha anunciat que votarà no en la investidura si no hi ha un diàleg polític amb Catalunya. Moments després de signar-se el pacte, Cs també va deixar clar que tampoc donarà suport a una coalició que considera contrària als interessos de la majoria d’espanyols.

tracking