espanya

L'Assemblea de Madrid demana que s'il·legalitzin els partits separatistes

El PP i Cs donen suport a una moció de Vox que insta el govern a suprimir les formacions “que atempten contra la unitat d’Espanya”

L'Assemblea de Madrid demana que s'il·legalitzin els partits separatistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l’Assemblea de Madrid va aprovar ahir, amb el suport del Partit Popular i Ciutadans, una proposició no de llei de Vox en la qual s’insta el govern central a il·legalitzar “els partits separatistes que atempten contra la unitat d’Espanya”. Malgrat les crítiques que va rebre Vox durant el debat d’aquesta iniciativa, PP i Ciutadans van acabar votant a favor, mentre que el PSOE, Más Madrid i Unides Podem s’hi van mostrar en contra.

El text demana que l’executiu espanyol procedeixi a “la il·legalització immediata dels partits separatistes que atemptin contra la unitat d’Espanya”, un punt que va provocar les crítiques de la resta dels grups perquè, entre altres coses, el govern no té competències per fer això.

D’altra banda, la proposició no de llei també sol·licita que el govern regional insti la Unió Europea a inscriure els Comitès de Defensa de la República (CDR) en la llista d’organitzacions criminals i terroristes, i es procedeixi immediatament a suspendre qualsevol pagament o subvenció que poguessin estar percebent, així com a qualsevol altra associació o organització que tingui relació directa o indirecta amb aquesta.

Durant el debat i malgrat votar posteriorment a favor, tots els grups van arremetre contra Vox, incloent-hi el PP i Ciutadans, per aquesta iniciativa. Totes dues formacions havien presentat dues esmenes, que el partit de Santiago Abascal va rebutjar.

D’altra banda, el líder socialista i president del govern en funcions, Pedro Sánchez, va mirar d’aplacar les crítiques des dels àmbits judicial i polític per haver afirmat que la fiscalia depèn del govern, en admetre que va ser un “error” degut al cansament d’una intensa campanya.

La polèmica, que va arrencar dilluns quan Sánchez es va comprometre a portar a Espanya l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que es troba a Bèlgica, perquè sigui jutjat, encara cuejava ahir, com li va recordar el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, en un míting a Bilbao. El secretari general de la formació morada va recórrer a una irònica imitació de la veu del president en funcions per emfatitzar com havia ficat “la gamba”, i amb veu engolada va preguntar: “Però qui controla la fiscalia?”, entre les riallades dels assistents a l’acte, recordant el que Sánchez havia dit dimecres a RNE.

El president va arrencar la jornada electoral amb una entrevista televisiva en la qual va reconèixer que no havia estat “precís”, va subratllar que “el nomenament de la fiscalia depèn del govern però és autònoma”, i va asseverar que la tasca de l’executiu és “ajudar” perquè Puigdemont sigui lliurat al més aviat possible.

tracking