Catalunya

Vuitanta mil constitucionalistes es manifesten al centre de Barcelona

Setanta entitats organitzen una concentració en contra del procés d’independència demanant concòrdia i democràcia

Vuitanta mil constitucionalistes es manifesten al centre de Barcelonaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Viva Catalunya, visca Espanya”. Un lema, una reclamació que es va sentir ahir amb força a Barcelona quan desenes de milers de catalans -80 mil segons la Guàrdia Urbana, més de 400 mil segons els organitzadors- es van manifestar al passeig de Gràcia en un ambient pacífic i festiu, en contra del procés d'independència i reclamant “concòrdia i democràcia”.

Una concentració organitzada per Societat Civil Catalana (SCC) i setanta entitats constitucionalistes en la qual van participar una important representació dels líders dels tres grans partits i del Govern central. Aquesta és la primera resposta del constitucionalisme al carrer des que l'independentisme s'ha mobilitzat en contra de la sentència del Tribunal Suprem.

En una mar de banderes d'Espanya, Catalunya i Europa, van ser les entitats i els ciutadans anònims els que van tenir tot el protagonisme, en el que va set un crit col·lectiu contra el procés independentista iniciat per Artur Mes el 2012 i que va portar la societat catalana a l'actual fractura política, social i fins i tot sentimental.

La marxa, que va recórrer el passeig de Gràcia va ser també una rèplica col·lectiva “als carrers seran sempre nostres” que entonen en les seves mobilitzacions els independentistes. La convocatòria buscava recuperar l'”esperit del 8 d'octubre del 2017”, quan un milió de persones van sortir al carrer, superant fins i tot les previsions dels constitucionalistes més optimistes, per rebutjar la declaració unilateral d'independència del llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Dos anys després, no s'ha aconseguit repetir el nombre d'assistents, però sí la unitat del constitucionalisme, superant, encara que només per unes hores, les batalles partidistes.

“Després direu que som cinc o sis”; “democràcia, llibertat”, “Puigdemont a presó”, “ja n'hi ha prou de violència” o “Barcelona no es crema” van ser alguns dels crits més corejats, també agraïments als Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Entre les pancartes de la gent es podien llegir lemes com “Les Espanyes unides en la diversitat”, “mals governs divideixen pobles”, “indepes, baixeu els fums” i el “procés ens roba convivència, diners públics, inversions”, “amb pau i seny, guanyarem tots”.

L'ambient, com en les grans concentracions del 2017, va ser festiu, familiar, en el qual es barrejaven joves amb samarretes del Barça, l'Espanyol o la selecció espanyola. A l'escenari, el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, va llegir un manifest en el qual va destacar l'”ona serena contra la violència i la imposició” de l'independentisme. Un manifest llegit en castellà, català i anglès. Sánchez Costa va repudiar el procés i les decisions dels líders separatistes. “Què heu fet amb Catalunya? Per què heu convertit una terra universal en un cor sectari? Prou!”, va afirmar.

Per part seva, el vicepresident de SCC, Álex Ramos, va reivindicar la figura de l'expresident de la Generalitat, Josep Tarradellas. A més, es van projectar quatre vídeos amb missatges de l’excomissari europeu i exlíder del PSOE Joaquín Almunia, l'exministre del PP Josep Piqué, l’exsecretari general del Partit Comunista Espanyol Francisco Frutos i l'escriptora Marta Rivera.

tracking