x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

L'independentisme desafia el TC i defensarà l'autodeterminació

JxCat, ERC i la CUP pacten una resolució al Parlament que rebutja la sentència del procés i defensa la via secessionista, tot i els avisos del tribunal
El president català, Quim Torra, durant una intervenció al Parlament.

L'independentisme desafia el TC i defensarà l'autodeterminació

El president català, Quim Torra, durant una intervenció al Parlament.

EFE
Actualitzada 23/10/2019 a les 07:15
JxCat, ERC i la CUP van pactar ahir una proposta de resolució al Parlament de Catalunya que rebutja la sentència del procés i al·ludeix al dret a l’autodeterminació, un text amb el qual desafien el Tribunal Constitucional (TC), encara que està redactat en uns termes que busquen evitar la impugnació. Així, després dels advertiments del TC sobre el risc penal d’incórrer en un delicte de desobediència si no s’acata la suspensió dels acords del Parlament sobre el dret a l’autodeterminació i la legitimitat de la desobediència civil, els partits independentistes han buscat una fórmula matisada per referir-se en el seu text a la qüestió de l’autodeterminació.
Els tres grups independentistes a la cambra catalana van acordar un text conjunt que inclou un total de 15 punts, en resposta a les condemnes dictades la setmana passada pel Suprem contra els líders del procés. El Parlament, assenyala la proposta, “recorda” que la pròpia cambra catalana “ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l’autodeterminació des de l’any 1989 sense que això hagi estat objecte de persecució i censura per part de les institucions de l’Estat. I es compromet a continuar fent-ho si aquesta és la voluntat dels diputats i diputades”.

Enfront dels avisos del TC, la proposta reivindica el dret dels diputats a “poder debatre sobre tots els assumptes que interessen la ciutadania, inclosos el dret a l’autodeterminació, la monarquia o la sobirania”. Els independentistes plantegen que, “davant les coaccions dels poders de l’Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament de Catalunya, no hi ha cap altra opció que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d’expressió” dels diputats, perquè “si la censura entra” a la cambra, “es desvirtua el sentit de la institució”. I avisen que el Parlament “reitera i reiterarà tantes vegades com vulguin” els diputats la “reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”.
La mesa del Parlament va admetre a tràmit la proposta de resolució, encara que els lletrats de la cambra van advertir que podria contradir la prohibició del TC d’aprovar textos sobre l’autodeterminació. El govern de Pedro Sánchez, de moment, esperarà que el Parlament aprovi la iniciativa per decidir si actua sobre aquest text.


Investigació interna a mossos

En un altre ordre de coses, el president català, Quim Torra, va exigir obrir una investigació interna als mossos d’esquadra per “depurar responsabilitats” si hi va haver mala praxi durant els disturbis de la setmana passada a Barcelona, mentre el conseller Miquel Buch va demanar confiança en el cos, que ha estat “a l’altura”.
En roda de premsa després de la reunió del govern, Torra va emplaçar Buch a obrir “immediatament” una recerca interna i a impulsar els “expedients” que siguin precisos als agents que no hagin respectat els protocols de proporcionalitat, congruència i oportunitat durant els aldarulls.

Pocs minuts abans, Miquel Buch va mostrar en una altra roda de premsa al departament d’Interior la seva “plena confiança” i la del govern amb els mossos, va apel·lar la ciutadania a confiar en el cos i va anunciar que ja estan recopilant imatges de les actuacions en els disturbis per decidir si obren expedients.
Etiquetes
  • #9 josep
    (23/10/19 20:40)

    democracia se entén com a mínim volgué dialogar cosa ca ni rajoy ni sanchez fan que teneim ca fer els catalans a favor de un referèndum callar i no fer res lo ca pasa ca el nacionalisme espanyol mai no meura un pel amb aquet sentit,aixo per mi no es democracia sen diu totalitarisme amb repressió no es pot fer res.

    Respondre
  • #8 Carlos
    (23/10/19 19:38)

    Jo el que no entenc és com d'encegats poden estar ALGUNS catalans per seguir i idolatrar aquests bons homes i bones dones, no ho entenc, i veient com persisteixen en la destrucció encara menys. Deuen pensar allò de que cal destruir per construir? Ara bé caldrà veure, si és així, si queda res per construir després de la destrucció.

    Respondre
  • #7 Dangerus
    (23/10/19 18:06)

    Que un representant de l'Estat faci aquest tipus de declaracions hauria de ser motiu més que suficient per a inhabilitar-ho, jutjar-ho i ficar-ho a la presó per la gravetat de les seves manifestacions i l'escalada de disturbis que pot provocar.

    Respondre
  • #6 Joan
    (23/10/19 17:25)

    No pot haver-hi un insult a la democràcia perquè a Espanya no hi ha democràcia. Cal desemmascarar el fals republicanisme dels partits polítics que es diuen republicans vivint en i de l'Estat d'aquesta Monarquia borbònica. Els nacionalistes catalans demanen a Espanya, que va aconseguir el seu Estat nacional en el Renaixement, el reconeixement constitucional d'un dret d'autodeterminació per a Catalunya, sense raonament ni cap poder per a forçar-ho als altres espanyols. Senzillament ho demanen perquè aquesta és la seva preferència, el seu sentiment, rés més.

    Respondre
  • #5 Obre els ulls!!
    (23/10/19 15:46)

    josep va dir..
    Endavant?? Com pot un president de la generalitat voler obrir expedients a la seva policia, que els ha defensat i protegit. Torra, no et mereixes ni l'aire que respires. Us heu convertit en uns feixistes totalitaris i supremaciestes. Ja t'ha passat una vegada igual que a Rufian, que us van tractar de traïdors. Continueu alimentant als xenòfobs catalans que al final us donaran una pallissa i, després demanareu a la vostra policia que us protegeixi.

    Respondre
  • #4 Democràcia?
    (23/10/19 14:26)

    josep va dir..
    Disculpi, però si a tot el que està esdevinguent a Catalunya i el Sr. Torra, vostè li'n diu democràcia... Tornis a mirar la definició sup! S'adapta mes a quelcom com:fanatisme, rigidesa, dictadura... Una mica més de tocar de peus al terra sup!

    Respondre
  • #3 Fums i miralls
    (23/10/19 12:56)

    Portem anys amb el procés independentista, la veritat és que durarà molts més anys, perquè interessa que aquesta fórmula no s'acabi, perquè mentrestant els polítics segueixen robant darrere d'aquest control mental al més pur estil Joseph Goebbels,seguixen executant desnonaments, retallant i privatitzant derets en sanitat,justicia,educació,jubilació, energies, etc i creant un estat policial repressiu.

    Respondre
  • #2 Abc
    (23/10/19 12:46)

  • #1 josep
    (23/10/19 12:16)

    torra endevant ensenya a espanya que es una democracia, torrent no afluixis segiu endevant no defalliu.

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts