x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Espanya

Felip VI no proposa cap candidat a la investidura i aboca el país als comicis

El cap d’Estat constata que Sánchez no té prou suport per al nomenament, després de la negativa del PSOE a fer coalició amb Podem i del “no” del PP i Cs
Felip VI rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ahir.

Felip VI no proposa cap candidat a la investidura i aboca el país als comicis

Felip VI rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ahir.

EFE
Actualitzada 18/09/2019 a les 06:58
El rei Felip VI va comunicar ahir a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que no proposa cap candidat a la investidura després de concloure la ronda de consultes amb els líders i portaveus de les formacions amb representació a la cambra. La seva decisió tenia lloc a sis dies de la convocatòria automàtica de les eleccions del 10 de novembre, que si no hi ha un gir inesperat de guió es produirà formalment dilluns vinent.
Durant la ronda de contactes, el monarca ha constatat que Pedro Sánchez no disposa del suport necessari per ser investit. La negativa del PSOE a construir un govern de coalició amb Podem i el corresponent anunci d’abstenció per part de Pablo Iglesias, sumat al “no” de PP i Cs, deixen el candidat socialista únicament amb els vots de la seva formació (123) i un únic suport extern del diputat del Partit Regionalista Càntabre.

Després de l’audiència amb el rei, Batet ja no va convocar el ple que havia de fer possible la investidura abans de la data límit, i en canvi va mantenir per avui l’última sessió de control de la legislatura, on el govern haurà de respondre a preguntes del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, sobre la situació a Catalunya, i del líder del PP, Pablo Casado, sobre “l’espectacle que està oferint”.
Amb tot, la decisió del cap d’Estat no esgota automàticament els terminis, perquè encara hi hauria la possibilitat de convocar un ple a tot estirar divendres per investir un president el mateix dilluns 23 de setembre. En un últim extrem, es podria convocar també un ple el 23 on, això sí, Sánchez hauria de ser investit en primera votació i amb majoria absoluta.

Ara per ara, però, l’equilibri de forces està exactament al mateix punt en què va quedar després de la investidura fallida del 23 de juliol passat. Les negociacions infructuoses amb Podem i el “no” del PP i Cs dilueixen qualsevol possibilitat d’èxit. El PSOE ha rebutjat en les últimes hores la proposta de Podem de formar un govern de coalició i Pablo Iglesias va anunciar al monarca que es manté en una abstenció que deixa Sánchez sense possibilitat de ser investit.
A la dreta de l’arc parlamentari la maniobra d’Albert Rivera de proposar una abstenció conjunta del PP i Cs a canvi de diverses condicions no ha tingut bona acollida per part del PP i finalment el mateix Rivera va qualificar ahir de “presa de pèl” els compromisos per escrit que li va enviar el president en funcions, on Sánchez prometia que si cal “no vacil·larà” a aplicar el 155 a Catalunya.

Si s’esgota el termini, aquestes eleccions espanyoles seran les quartes en menys de quatre anys, des dels comicis del desembre del 2015.
Etiquetes
  • #4 inutils interessats
    (18/09/19 18:15)

    Amb la quantitat d'inutils interessats que "medran" en política, el que convindria es suspensió d'empleo y sueldo. i gent com cal al davant

    Respondre
  • #3 josep
    (18/09/19 13:07)

    lestat espanyol sempre seguira amb lo mateix, no sap ca el temps ha cambiat les noves generacions son diferents,les diferentes comunitats ca lintegren son diferents UNA UNICA ESPANYA NO POT SER TE CA SER COM A MINIM PLURAL, no sen surten perque el seu cap no va mes enllar.

    Respondre
  • #2 Typical spanish
    (18/09/19 09:55)

    Espanya, tradició taurina, cultura de fandangos i bulerías, castanyoles i panderetes, de premsa rosa .... No crec que hi hagi cap altre país amb tanta obstinació a autodestruir com Espanya, si les normes ens l'haguessin redactat enemics declarats no tindrien tant encert en aquesta missió.

    Respondre
  • #1 el caganer
    (18/09/19 08:30)

    Llastima que la tormenta Dana no va caure al congrès dels diputats

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts