Espanya

Mor una dona de 74 anys pel brot de listeriosi detectat a Andalusia

La segona víctima mortal confirmada en el cas de la carn contaminada presentava patologies prèvies i s’incloïa dins la població de risc

Mor una dona de 74 anys pel brot de listeriosi detectat a AndalusiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 74 anys va morir ahir a l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla infectada per listeria, i es va convertir en la segona víctima mortal confirmada pel brot originat per la carn mechada de l’empresa Magrudis. La dona presentava patologies prèvies i s’incloïa dins de la població de risc, mentre que prossegueix la investigació del cas d’un home malalt terminal de càncer de pàncrees que va morir la setmana passada després de donar positiu en listèria, tot i que es podrà confirmar la seva relació amb el brot fins al resultat de les anàlisis moleculars.

La primera víctima mortal va ser una anciana de 90 anys que va ingressar el 15 d’agost a l’hospital amb un estat de salut “deteriorat” després de menjar carn mechada i que va morir cinc dies després.

El nombre de pacients infectats per listeriosi o amb sospita d’estar-ho ingressats als hospitals andalusos s’ha reduït en un 20% en les últimes hores, ja que s’ha passat de 108 a 86, sense comptabilitzar aquesta nova mort. En total, el nombre de persones amb infecció confirmada des de l’inici de l’alerta, decretada el 15 d’agost, ascendeix a 196 persones, la majoria a Sevilla, amb 161 casos.

La Fiscalia de Sevilla investiga un possible delicte contra la salut pública després de la denúncia presentada per la Junta d’Andalusia contra l’empresa Comercial Martínez León, que hauria comercialitzat la carn mechada de Magrudis, origen del brot de listeriosi, sense un etiquetatge correcte. La Junta va presentar la denúncia davant la Fiscalia perquè confirmés que Martínez León va reenvasar la carn de Magrudis sense indicar quin era el proveïdor del producte.

El gerent de Magrudis, José Marín, ha assegurat que desconeix la data exacta de l’última inspecció externa de les instal·lacions, però ha explicat que va ser “fa uns mesos” i que es van seguir els protocols d’higiene.

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, va contestar que el responsable de l’empresa que fabricava la carn mechada contaminada “haurà de dir el que consideri”, però va remarcar que el “bacteri” que va generar la malaltia “no es produeix per màgia”. Carcedo va demanar comparèixer la setmana vinent al Congrés per explicar les mesures que s’han adoptat per pal·liar el brot de listeriosi originat a Sevilla, i el conseller andalús de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, ha sol·licitat comparèixer “al més aviat possible” al Parlament andalús per aportar “tota la informació”.

El president andalús, Juanma Moreno, va enviar les condolences a la família i als amics de la dona morta ahir, i va assegurar que l’executiu autonòmic continua treballant per acabar “al més aviat possible” amb aquest brot.

Crítiques del PSOE

La secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, va assegurar que la crisi provocada a Andalusia per la listeriosi és “de major envergadura per les decisions equivocades” de la Junta, a la qual va acusar d’actuar “tard, malament i sense transparència”. Díaz es va preguntar per què no es va intervenir en el “minut u” a Magrudis, o per què es va deixar a l’empresa la responsabilitat de contactar amb els compradors en lloc de fer-ho les autoritats sanitàries.

El portaveu de Facua-Consumidores en Acción, Rubén Sánchez, va instar els afectats a reclamar indemnitzacions tant pels danys soferts en la seva salut com pels perjudicis econòmics derivats d’això.

tracking