x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
França

Macron estableix les bases d'una reunió imminent entre Trump i Rohani

Els líders dels EUA i l’Iran podrien trobar-se “les properes setmanes” per parlar de l’acord nuclear
Els presidents de França, Emmanuel Macron, i dels Estats Units, Donald Trump, ahir a Biarritz.

Macron estableix les bases d'una reunió imminent entre Trump i Rohani

Els presidents de França, Emmanuel Macron, i dels Estats Units, Donald Trump, ahir a Biarritz.

Efe
Actualitzada 27/08/2019 a les 06:53
El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar ahir gestions perquè, “en les pròximes setmanes”, pugui haver-hi una trobada entre el president de l’Iran, Hassan Rouhani, i el seu homòleg dels Estats Units, Donald Trump, si bé aquest últim va matisar que aquesta reunió només tindrà lloc “si les condicions són les correctes”.
“Per a nosaltres hi ha dues coses molt importants: l’Iran no pot tenir mai armes nuclears i la situació no pot amenaçar l’estabilitat de la regió”, va subratllar Macron en una roda de premsa al costat de Trump, amb qui es va veure en el marc de la cimera del G7 celebrada a la localitat gal·la de Biarritz. L’Iran ha estat un dels temes que ha marcat la trobada, entre altres raons per la inesperada visita del ministre d’Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, en ple debat polític per la continuïtat o revisió de l’acord nuclear subscrit en 2015 i que Trump continua titllant de “ridícul”.

Trump va deixar clar que estava al corrent de la visita de Zarif i que va ser informat de tots els detalls sobre el tema, quelcom que també va confirmar Macron. El president francès, preguntat per si va demanar permís a Trump, va explicar que “va informar” el seu homòleg de la visita en entendre que seria “una bona idea”.
Macron espera que “en les pròximes setmanes” es pugui continuar avançant en aquesta línia de distensió i tancar una “cimera” entre Rouhani i Trump, encara que va evitar donar detalls. Tots dos líders assistiran en principi a la sessió de l’Assemblea General de Nacions Unides que tindrà lloc a Nova York la segona meitat de setembre.

Trump està disposat a reunir-se amb el president iranià “si les circumstàncies són les correctes” i, tot i que va insistir que ell mai hauria signat l’acord de 2015 -impulsat pel seu predecessor a la Casa Blanca, Barack Obama-, té “bones sensacions” sobre la possibilitat d’aconseguir algun tipus d’acord.
Per a Trump, les línies vermelles passen per garantir que l’Iran no obtingui armament atòmic, que posi fi a les proves de míssils balístics i ampliar les obligacions d’un hipotètic acord “a un període més llarg de temps”. L’Iran, va afegir Trump, té “un enorme potencial” i “pot ser una gran nació”, però “no pot tenir armes nuclears”.


Negativa a una compensació

Quant a una possible compensació nord-americana a l’Iran per les sancions, Trump es va tancar en banda a aquesta opció. “No. No pagarem”, va sentenciar. No obstant això, va apuntar a la possibilitat de l’obertura de línies de crèdit de tercers països.
D’altra banda, Trump va acabar la cimera del G7 amb una victòria en la seva particular guerra comercial amb la Xina, després que el govern de Pequín li demanés tornar a la taula de negociacions a la recerca d’un acord. Trump, que havia incendiat la relació amb la Xina el divendres abans de viatjar a Biarritz en anunciar majors aranzels contra els seus productes i amenaçar amb una retirada de les empreses dels EUA d’aquest país, va aconseguir que Pequín li comuniqués el desig de reprendre les negociacions d’alt nivell.

Així, la Xina “s’oposa fermament a una recrudescència de la guerra comercial” amb els Estats Units i prefereix “negociacions tranquil·les”, va afirmar ahir des del gegant asiàtic el responsable negociador de Pequín, el vice-primer ministre xinès Liu He.
Etiquetes
  • #1 Geo
    (27/08/19 11:51)

    Aquesta si és una jugada digna dels escacs geopolític perquè, davant la debilitat de la figura de Merkel i davant la debilitat interna del propi Macron pels armilles grogues i després qüestions, fa un moviment que el posiciona com un actor geopolític de pes que fa que Trump reflexioni sobre una de les seves mesures, i que potser de marxa enrere en una de les seves mesures unilaterals. Si té èxit això posiciona a Macron com a líder de la UE i a la mateixa UE com "un país" digne de negociar amb els grans del món (USA, Rússia i la Xina). Veurem que passa

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts