Portugal

El govern lusità intervé en la vaga de transportistes i mobilitza els militars

Es va acordar intervenir a les àrees en què s’estan incomplint els mínims

El govern lusità intervé en la vaga de transportistes i mobilitza els militarsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern portuguès va intervenir ahir en la vaga de transportistes i va mobilitzar militars i agents de seguretat per conduir camions cisterna amb combustible després de constatar que no es van complir els serveis mínims durant el primer dia de l’atur. La decisió va ser presa en un consell de ministres extraordinari al final de la tarda, en el qual es va acordar intervenir només a les àrees on s’han incomplert els mínims: el subministrament al sud del país, els aeroports, la xarxa de llocs de proveïment d’emergència i les unitats autònomes de gas natural. La mesura permet, a més, mobilitzar membres de les forces armades.

El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, ja havia anunciat hores abans que s’havien mobilitzat agents de policia i de la guàrdia nacional republicana –cos de seguretat de naturalesa militar– per transportar combustible. La vaga ja deixa més de 500 gasolineres del país desproveïdes, la qual cosa suposa un 17% de la xarxa nacional. Les previsions s’han confirmat i els majors problemes es concentren a la turística regió de l’Algarve (sud del país) i al llarg del litoral portuguès, amb major afluència a l’agost per ser període vacacional.

Al marge d’aquests incidents, la situació és de normalitat en gran manera pels elevats serveis mínims fixats pel Govern, del 50% i del cent per cent. Desitjós d’evitar el caos que va viure Portugal durant l’anterior vaga de transportistes l’abril passat, quan els avions van haver de proveir-se a Espanya i van refermar les crítiques per falta de previsió, el primer ministre ha desplegat una prudència que pretén subratllar el seu control a tot just dos mesos de les eleccions. Així s’ha interpretat que hagi fixat serveis mínims del cent per cent per a aeroports, ports, serveis de seguretat, bombers i emergències mèdiques, del 75% per al transport públic i del 50% per al subminis­trament de combustible als particulars. Unes xifres que han evitat que es trastoqui la vida dels ciutadans.

L’aturada dels transportistes es va convocar en protesta per l’incompliment que denuncien que ha exercit la patronal del sector de l’acord signat fa quatre mesos per incrementar els salaris dels treballadors. La seva protesta és per temps indefinit, per la qual cosa, si no és desconvocada, la situació d’emergència energètica que regeix Portugal s’estendrà almenys fins al 21 d’agost, segons va decretar l’executiu.

tracking