espanya

Sánchez diu que la desconfiança amb Unides Podem es recíproca

El president espanyol insisteix que hi ha “moltes fórmules” per formar un govern d’esquerres, però en descarta un de coalició

Sánchez diu que la desconfiança amb Unides Podem es recíprocaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern en funcions espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que “no tira la tovallola” a l’hora de buscar un acord amb Unides Podem (UP) perquè hi hagi un govern progressista, però va confessar que la desconfiança amb el seu líder, Pablo Iglesias, continua i és “recíproca”. Sánchez va expressar els seus recels cap a Iglesias després de mantenir al Palau de Marivent de Palma el tradicional despatx amb Felip VI, després que el cap de l’Estat digués diumenge passat que és millor buscar una solució al bloqueig polític que convocar de nou eleccions.

Malgrat la investidura fallida, el líder del PSOE va emfatitzar que “hi ha moltes fórmules” per poder entendre’s amb UP a l’hora de materialitzar un govern d’esquerres, però insisteix a descartar-ne un de coalició. “No tiro la tovallola, però faig una lectura crítica del que va ocórrer” el 25 de juliol passat, quan UP va votar en contra de la investidura, va afirmar Sánchez en la compareixença davant els mitjans. El principal problema, va subratllar, són els recels entre tots dos partits i els seus líders: “De tantes vegades dir que desconfia del PSOE, he acabat desconfiant jo també de les posicions d’Iglesias i d’Unides Podem”. “És recíproca aquesta desconfiança, sobretot quan aquesta investidura va fallar”, va remarcar. Segons Sánchez, aquesta desconfiança “continua” perquè “no hi ha hagut cap rectificació” dels dirigents de la formació d’Iglesias, que continuen apostant per formar “un govern de compartimentació, més que de coalició”.

Entre les alternatives per formar govern, va apuntar que a més de la via portuguesa o danesa, podrien passar per un acord d’investidura o de legislatura, però “partint de zero” i tenint com a base “un programa obert per a una proposta política progressista comuna”. Després de tres mesos de bloqueig, Sánchez va elogiar l’“encert” de Felip VI en el seu missatge d’animar els partits a buscar una sortida perquè “els espanyols no es mereixen tornar a anar a les eleccions”. Per al líder socialista, “les tres forces que tenen la clau per desbloquejar la situació” són UP, PP i Cs, a les quals va instar a facilitar un nou govern que no depengui dels independentistes catalans. “No hi ha alternativa que no passi per un govern progressista. Aquelles forces que plantegen altres opcions i que diuen que no donaran suport ni facilitaran la investidura d’un govern del PSOE estan abocant el país a la repetició electoral. És una tremenda irresponsabilitat”, va advertir Sánchez, en al·lusió també a la proposta del PP de buscar un altre candidat. En el marc de les reunions que està portant a terme el PSOE amb els partits, va reiterar la disposició a parlar amb Iglesias i amb el líder del PP, Pablo Casado.

tracking