espanya

Sánchez perd la primera votació i Podem fa un gest per a l'acord

El candidat a la investidura només obté el suport del PSOE però la formació d’Iglesias decideix abstenir-se a l’últim moment

Sánchez perd la primera votació i Podem fa un gest per a l'acordefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez va perdre ahir la primera votació al Congrés per ser investit president, en comptar només amb el suport del seu partit, el PSOE, i els regionalistes càntabres, en un debat després del qual Podem va decidir, a l'últim moment, abstenir-se en un nou gest per buscar l'acord. Un acord que ha d'arribar abans de quaranta-vuit hores, perquè demà tindrà lloc la segona votació a la cambra baixa, en la qual el candidat necessita majoria simple -més sís que nos- per a l’elecció.

Conscients d'això, els socialistes intentaran ara reconduir la situació. La vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, va trucar al responsable d’acció de govern de Podem, Pablo Echenique, per demanar una reunió formal i fer una nova oferta de coalició.

El rebuig a la investidura de Sánchez en aquest primer intent que requeria la majoria absoluta va ser contundent, amb 170 vots en contra, 124 a favor i 54 abstencions. Els vots contra la investidura van ser els previsibles de PP, Ciutadans i Vox, així com d'ERC, JxCat, Coalició Canària i Navarra Suma, encara que se'ls va afegir una sorpresa: el no de la portaveu d’Unides Podem, Irene Montero, que va votar al matí telemàticament, abans que el seu partit decidís abstenir-se. Al costat de Podem es van abstenir PNB i Compromís.

El vot equivocat d'Irene Montero demostra que Unides Podem havia començat el dia amb la idea de votar contra la investidura de Sánchez, després d'una primera jornada de debat molt dura en la qual Pablo Iglesias va retreure als socialistes que només oferissin càrrecs i competències “decoratives”, i va advertir Sánchez que el seu partit no pensava deixar-se humiliar.

No obstant, després de la intervenció de la portaveu socialista Adriana Lastra -amb un to més conciliador que el de Sánchez -, i de l'última crida del candidat a l'acord, Unides Podem anunciava la seva intenció d'abstenir-se en lloc de votar en contra. A la sortida del ple, la portaveu de Galícia en Comú, Yolanda Díaz, admetia que l'abstenció buscava afavorir el diàleg, mentre la portaveu adjunta de la coalició, Ione Belarra, demanava al PSOE un moviment ràpid que afavoreixi les negociacions perquè, com va recalcar, “s’acaba el temps”.

En el debat, Sánchez va haver d'escoltar més d'un missatge, fins i tot reprimendes, instant-lo a continuar la negociació amb Podem. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, anunciava l'abstenció del seu grup però demanava a Sánchez “un pas flexible i decidit endavant” i “sense pors” per teixir un acord amb Podem.

“Jugant a la ruleta russa”

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, va advertir al candidat que està “jugant a la ruleta russa” i va confirmar que el seu partit facilitarà la investidura sempre que hi hagi acord amb Podem. Així, Rufián també va recordar a Sánchez que és imprescindible el vot d'Esquerra -encara que sigui l'abstenció-, per a la governabilitat.

Sánchez va tenir amb Rufián un cara a cara molt més amistós que amb la portaveu de l'altre partit independentista, Laura Borràs, de JxCat. Sánchez va acusar Junts per Catalunya d'haver-se instal·lat en l'“antipolítica” i de convertir-se en un partit “inútil des del punt de vista parlamentari per defensar els drets i la prosperitat de Catalunya”. Borràs, al seu torn, va subratllar que té “155 raons per votar no a la investidura.”

tracking