Regne Unit

Corbyn demanarà al nou 'premier' un altre referèndum sobre el Brexit

El president de la formació assegura que farà “campanya per la permanència davant d’una sortida sense acord o un pacte ‘tory’ que no protegeixi l’economia”

Corbyn demanarà al nou 'premier' un altre referèndum sobre el BrexitEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, reclamarà al pròxim primer ministre conservador, que es coneixerà el 23 de juliol, que sotmeti a un nou referèndum el seu acord de Brexit, i va avançar que si això succeeix la seva formació defensarà la permanència a la UE.

En una carta a les bases després d’una reunió de la directiva laborista, Corbyn va revelar ahir la nova posició del partit, fruit de llargues deliberacions internes accelerades per la recent patacada a les eleccions europees i la pressió dels sindicats. Molt dividit des del plebiscit del 2016, quan va fer una campanya ambigua, el laborisme s’ha debatut durant mesos per conciliar el sentir dels seus militants i diputats pro europeus amb el d’un terç dels seus votants, que dona suport a la sortida de la UE.

“Qui sigui que es converteixi en el nou primer ministre ha de tenir la confiança de sotmetre el seu acord, o la falta d’aquest, a una consulta popular”, juntament amb l’opció de seguir a la UE que defensaria la seva formació, va escriure Corbyn. “En aquestes circumstàncies, vull deixar clar que el laborisme farà campanya per la permanència, davant d’una sortida sense acord o un pacte tory que no protegeixi l’economia ni l’ocupació”, afirma.

En la missiva, el socialdemòcrata, qüestionat sovint per l’ala dreta dels seus, adverteix, no obstant això, que “cap desenllaç” del Brexit resoldrà els problemes del Regne Unit, i advoca per “unes eleccions generals”. Aconseguir aquests comicis continuarà sent la prioritat del primer partit de l’oposició quan el 24 de juliol debuti el futur cap de Govern, que serà bé Jeremy Hunt o el favorit Boris Johnson, segons decideixin en unes eleccions primàries els militants conservadors.

Sobre el Brexit, els dos candidats a substituir Theresa May han avançat que si guanyen miraran de renegociar amb Brussel·les els termes de la retirada, però, si no ho aconsegueixen, tots dos estan disposats a sortir sense pacte. Tampoc està clar que accedissin a la petició laborista de sotmetre la seva estratègia a un nou plebiscit, però això dependria també de la pressió exercida pels propis col·legues i la ciutadania.

El comitè nacional executiu laborista va acordar la seva postura després que dilluns cinc sindicats afiliats al partit consensuessin un pla d’acció en la mateixa línia. El programa sindical consisteix a defensar la permanència en el bloc en un hipotètic referèndum on es pugui triar també entre l’acord negociat pels conservadors i una sortida del sense pacte. Els sindicats també van acordar que, en el cas que hi hagués unes eleccions abans del Brexit i guanyessin els laboristes, aquests haurien de negociar un nou pacte amb Brussel·les i sotmetre’l a refe­rèndum.

tracking