catalunya

Torra admet davant el TSJC que va “desobeir” amb els llaços grocs

El president de la Generalitat afirma que ell es devia a “un mandat superior de la ciutadania” i assumeix tota la responsabilitat per no retirar la pancarta

Torra admet davant el TSJC que va “desobeir” amb els llaços grocsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat catalana, Quim Torra, va admetre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va desobeir les ordres de la junta electoral central (JEC) respecte a la retirada de llaços grocs, segons l’àudio difós ahir per diversos mitjans. “Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans”, va manifestar. A més, Torra va assumir com a pròpies totes les decisions sobre aquesta qüestió i va insistir que “l’última responsabilitat” és seva.

D’altra banda, va assenyalar una operació de PP i Cs per portar-lo davant els tribunals. Segons el president català, l’ordre de la JEC era “manifestament il·legal” i estava dictada per un òrgan no competent que no és una autoritat superior a ell. “Si s’hagués hagut de complir, implicava competències de les que jo no disposava”, va afegir.

Torra està a les portes de ser jutjat acusat de desobediència per no haver atès l’ordre de la JEC de retirar de la façana de la Generalitat la pancarta en suport als “presos i exiliats” amb un llaç groc en període electoral. Després d’un estira-i-arronsa, Torra va canviar la pancarta per una altra amb un llaç blanc, i posteriorment va posar una pancarta en favor de la llibertat d’expressió.

El 15 de maig, quan va declarar davant el TSJC, Torra va assegurar que hi va haver una “operació” des del primer moment perquè ell acabés davant la justícia. “Per això membres afins al PP i Cs van instigar aquesta denúncia, per això soc aquí. Tot això ha estat un procediment amb ambigüitats que m’han produït una indefensió absoluta d’impossible compliment”, va argumentar. De fet, segons el president català, si hagués arribat a complir l’ordre “absolutament nul·la i emesa per un tribunal incompetent” s’hauria situat “en risc de prevaricar”. “Tot s’ha basat en si jo prevaricava o desobeïa i jo sempre estaré al costat de la defensa dels drets humans”, va assegurar.

D’altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va proposar ahir un “pacte de claredat” per a la “celebració d’un referèndum”. Ho va fer en el transcurs d’un esmorzar informatiu on va assegurar que aquest acord amb l’Estat hauria de permetre decidir “les circumstàncies i les condicions”, i el “com i quan” se celebraria una consulta.

Torrent va dir que ERC “no posarà cap línia vermella” per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, però “tampoc donarà un xec en blanc”. En aquest sentit, va recordar que la repressió “no ha resolt cap dels reptes polítics plantejats” i va avisar que “si l’actitud de l’Estat és el bloqueig permanent, la persecució judicial i el menyspreu”, la resposta del sobiranisme “no serà la resignació o l’abandó de les seves posicions, sinó la mobilització persistent per fer que el que avui sembla impossible sigui inevitable”.

Detencions arbitràries

En paral·lel, el grup de treball de detencions arbitràries de les Nacions Unides va considerar que la presó preventiva de Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa és “arbitrària”, seguint el mateix criteri expressat en el cas de Junqueras, Sánchez i Cuixart. Segons recull una opinió a la qual ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies, el grup demana al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per remeiar la situació dels presos “sense dilació”, deixant-los en llibertat “immediatament”.

tracking