Espanya

El TC anul·la la norma per calcular la pensió del treball a temps parcial

L’alt tribunal considera la fórmula “discriminatòria” per a les dones, que segons càlculs oficials ocupen el 70% d’aquests llocs

El TC anul·la la norma per calcular la pensió del treball a temps parcialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha declarat nul·la la norma per calcular la pensió de jubilació en el treball a temps parcial, en considerar-la “discriminatòria per a la dona”, que, segons dades oficials, ocupa el 70% d’aquests llocs.

En una sentència coneguda ahir, el ple de l’alt tribunal estima una qüestió interna d’inconstitucionalitat, i anul·la el precepte que regula la quantia de les pensions d’aquest tipus de treballadors per ser doblement discriminatori, en tant que vulnera el dret a la igualtat amb els que tenen un contracte a temps complet. Per al tribunal, l’incís ara anul·lat, recollit a la Llei general de la seguretat social, crea una situació de desigualtat dels empleats a temps parcial que constitueix “una discriminació indirecta per raó del sexe”, ja que “estadísticament” la major part són dones. Segons la resolució, aquest precepte obvia els requisits de “justificació objectiva i raonable” en les diferències entre els treballadors.

De la mateixa manera, prossegueix, trenca amb la proporcionalitat exigida, perquè aquests contractes no tan sols suposen una “reducció raonable de la base reguladora”, sinó que “afegeixen una reducció del període de cotització” per establir la quantia de la pensió, que no es fa amb el treballador a temps complet.

Tota aquesta diferenciació condueix, per tant, a un “resultat perjudicial en el gaudi de la protecció de la Seguretat Social”, amb “incidència predominant en l’ocupació femenina”, com va defensar fa tres mesos la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, per escrit davant el tribunal.

No obstant això, el ple descarta la retroactivitat i assenyala que, a fi de garantir el principi de seguretat jurídica, la declaració de nul·litat no afectarà ni els conflictes individuals jutjats amb anterioritat ni les situacions administratives decretades en ferm.

Amb la sentència, el Constitucional pren el relleu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el maig passat va resoldre que Espanya havia de revisar la normativa del càlcul de les pensions per als treballadors a temps parcial en poder implicar discriminació per raons de sexe. No era la primera vegada que els òrgans judicials comunitaris es pronunciaven sobre els drets d’aquests empleats. El novembre del 2017, el TJUE va dictaminar en contra del sistema utilitzat per la Seguretat Social per calcular la durada del subsidi d’atur en contractes parcials, per motius idèntics.

El maig passat, el ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va anunciar la intenció de revisar aquest càlcul, que ja va ser modificat l’any 2014 perquè els treballadors poguessin arribar als 15 anys mínims de cotització necessaris per accedir a una pensió contributiva.

tracking