Estats Units

Trump respondrà als atacs de l'Iran amb “força gran i aclaparadora”

Les últimes sancions imposades pels EUA a la república islàmica eleven la tensió entre els dos països, mentre l’assessor de Seguretat Nacional insta el diàleg

Trump respondrà als atacs de l'Iran amb “força gran i aclaparadora”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va advertir ahir l’Iran que el seu país respondrà amb “una força gran i aclaparadora” a qualsevol atac contra objectius nord-americans, poc després que el seu assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, tendís la mà per a dialogar. Al seu torn, Teheran va acusar la Casa Blanca de “retardada mental”.

En un fil de tuits, el mandatari va tornar a elevar el to cap als iranians. “La molt ignorant i insultant declaració de l’Iran feta pública avui només mostra que no entén la realitat. Qualsevol atac per part de l’Iran contra qualsevol nord-americà serà respost amb una força gran i aclaparadora. En algunes àrees, aclaparadora significa erradicació”, va afirmar Trump a Twitter.

El mandatari va recordar que el seu país no oblida “l’ús” per part de l’Iran d’artefactes explosius i de bombes antiblindats que, va assegurar, “han matat 2.000 nord-americans i ferit molts més”, sense oferir més precisions. I va sub­ratllar que “el lideratge de l’Iran no comprèn les paraules amable o compassió, mai ho ha fet. Lamentablement, el que entenen és força i poder, i els EUA és des de lluny la força militar més poderosa del món, amb 1,5 bilions de dòlars invertits durant els últims dos anys”.

Les seves paraules arribaven poc després que Bolton declarés a Jerusalem, on es troba de visita, que Trump “manté la porta oberta a negociacions reals” amb l’Iran sobre la qüestió nuclear. En una roda de premsa, Bolton va explicar que el nou diàleg ha d’aconseguir “posar fi de forma verificable i completa al programa d’armes nuclears iranià, al seu desenvolupament de sistemes de míssils balístics, al seu suport al terrorisme internacional i a la resta del seu comportament maligne a tot el món. Tot el que l’Iran ha de fer és entrar per aquesta porta”.

No obstant això, per a Teheran, les sancions imposades dilluns per Washington al seu líder suprem, Alí Jameneí, demostren que els EUA menteixen quan diuen que volen negociar i suposen el final de la diplomàcia per a tots dos països. Així es va expressar el president iranià, Hassan Rouhani, en una declaració publicada en la web oficial de la seva oficina. “Els nord-americans no volen negociar? Si són honestos, per què sancionen el ministre d’Exteriors de l’Iran al mateix temps que diuen que volen negociar? Menteixen”, va dir Rouhani.

Al seu entendre, els EUA haurien d’esperar un temps per veure si la seva pretensió de negociar és veritable o falsa, i va avisar que el límit de “la paciència” de la República Islàmica passa per no violar les seves línies vermelles, és a dir, les fronteres del país. “Quan un avió travessa les nostres fronteres, travessa una línia vermella i tenim dret a defensar-nos”, va destacar Rouhani, amb referència a la recent destrucció d’un dron militar nord-americà.

Posteriorment, però, en un discurs retransmès en directe a la televisió estatal, Rouhani va elevar el to, i a més de defensar que les sancions contra Jamenei fracassaran ja que el líder suprem no té béns fora del país, va considerar que les últimes mesures demostren la desesperació dels Estats Units. “Les accions de la Casa Blanca signifiquen que és retardada mental”, va sostenir el mandatari iranià. “La paciència estratègica de Teheran no significa que tinguem por”, va aclarir, considerant que amb el seu gest Washington demostra que realment no està interessat en el diàleg.

tracking