Sud-Americà

Una apagada massiva deixa sense llum tot l'Argentina i l'Uruguai

El subministrament elèctric es va veure interromput des de primera hora del matí per una fallada en el sistema d’interconnexió

Una apagada massiva deixa sense llum tot l'Argentina i l'UruguaiTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una fallada en el sistema d’interconnexió elèctrica va deixar sense subministrament tot l’Argentina, tot l’Uruguai i parts del sud del Brasil, Paraguai i algunes ciutats de Xile, segons van informar les empreses elèctriques afectades. Durant les darreres hores el servei va començar a restablir-se en algunes regions. El tall es va produir poc després de les 7.06 hores del matí d’ahir, quan encara no havia començat el dia, i es va mantenir durant diverses hores en la majoria de les regions afectades. L'apagada, segons el Ministeri d'Energia argentí, es deu a les tempestes del litoral” que van provocar “el col·lapse del Sistema Argentí d’Interconnexió (SADI)”. El secretari d’Energia, Gustavo Lopetegui, va manifestar que a Buenos Aires la fallada al sistema de transport energètic no és quelcom “anormal” però sí els fets que van produir després la desconnexió. D’altra banda, el govern argentí va explicar que no creu que l’apagada tingui a veure amb un ciberatac. L’incident va paralitzar immediatament els serveis de tren i els autobusos de la regió de Buenos Aires van seguir funcionant però amb retards a causa de la falta de senyalització. L’apagada afecta també les províncies argentines de Santa Fe, Formosa i Sant Lluís, que ahir van celebrar comicis.

L'Administració Nacional d’Usinas i Transmissions Elèctriques de l'Uruguai (UTE) va assenyalar com a origen de l’apagada “un desperfecte en la xarxa argentina” que va afectar el sistema interconnectat “que va deixar sense servei tot el territori nacional, igual que diverses províncies del país veí”. L’UTE va destacar que es va tractar d’aixecar el sistema des de zero. En concret, es va poder restablir el subministrament al 75 per cent dels usuaris a l’Uruguai fins a les 13.30 hores. El sistema avalua segon a segon la relació entre generació i demanda d’energia. Quan la demanda cau, la generació cau igualment en la mateixa magnitud. “En produir-se una caiguda massiva de la demanda a l’Argentina, van actuar automàticament les proteccions” a l’Uruguai i els altres països afectats.

tracking