Regne Unit

Theresa May presenta oficialment la renúncia i obre el procés successori

La ‘premier’ fa efectiva de manera discreta la dimissió al capdavant del govern i del Partit Conservador

Theresa May presenta oficialment la renúncia i obre el procés successoriEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de gairebé tres anys de lluita, el Brexit va donar ahir l’estocada definitiva a Theresa May, que va presentar oficialment i amb total discreció la renúncia al lideratge del Partit Conservador i a la prefectura del govern britànic. May no va fer cap discurs ni declaració pública el dia en què culminaven el seu dur mandat, un cicle que va començar i ha acabat inevitablement marcat per la sortida del país de la UE.

La veterana política romandrà en el càrrec en funcions fins que es designi al seu successor, en unes primàries internes que tindran el tret de sortida aquest dilluns i que, de moment, compten amb onze possibles candidats.

L’encara premier va comunicar la seva dimissió a través d’una carta privada als presidents en funcions de l’anomenat Comitè 1922, que agrupa els diputats conservadors sense cartera, Charles Walker i Cheryl Gillan. Una decisió que va avançar el passat 24 de maig en un emocionat discurs, on va expressar el seu malestar per no haver pogut complir amb la gran tasca de la seva legislatura: executar la ruptura amb el bloc comunitari.

“He fet tot el possible per materialitzar el Brexit. He lluitat per a fer que el Regne Unit serveixi no només a uns pocs privilegiats sinó a tothom i complir amb el resultat del referèndum”, va puntualitzar May, abans que li saltessin les llàgrimes en la compareixença de fa dues setmanes.

El plebiscit de 2016 que va donar la victòria a la ruptura amb la Unió Europea va precipitar la dimissió de David Cameron i va ser May, en un procés equivalent al que ara iniciarà el partit, la designada per a succeir-lo.

El Brexit ha estat l’assumpte que ha dominat tot el mandat de May, qui va perdre la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns en les eleccions generals que va convocar al juny del 2017, la qual cosa, posteriorment, va obstaculitzar els seus plans per executar el divorci. Sense una majoria parlamentària, amb profundes fractures dins de les mateixes files i diverses desbandades ministerials, May no ha estat capaç de segellar la sortida del país del club dels Vint-i-set prevista per al 29 de març i que, finalment, tindrà lloc el 31 d’octubre amb un altre primer ministre dirigint el país.

El candidat que parteix com a gran favorit és l’exministre d’Afers exteriors i antic alcalde de Londres, Boris Johnson, que és partidari d’un Brexit dur i que ja ha avançat que no contempla una altra pròrroga. El controvertit polític ha indicat que, si aconsegueix fer-se amb les claus del número 10 de Downing Street, el Regne Unit abandonarà la UE el 31 d’octubre amb o sense acord amb Brussel·les.

Acord rebutjat

Una postura allunyada de la de Theresa May, que va lluitar des del mes de novembre passat perquè la Cambra dels Comuns aprovés el pacte segellat amb els Vint-i-set i evitar costi el que costi una sortida abrupta. No obstant això, els seus esforços van ser en va, i fins a tres ocasions els parlamentaris van rebutjar els termes d’aquest pacte, que van considerar nociu per al país.

Per part seva, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va insistir ahir que el nou dirigent tory ha de convocar eleccions generals perquè sigui la “gent” la que decideixi sobre “el futur del país”. “El següent primer ministre no hauria de ser triat per un grapat d’afiliats tories no representatius”, va subratllar el polític al respecte.

tracking