El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, va donar ahir per acabades les converses amb el govern sobre el Brexit, sense aconseguir un acord. En una carta oberta enviada a la primera ministra, Theresa May, el dirigent del primer partit de l’oposició assenyala que no té sentit continuar els contactes davant la “inestabilitat” a la formació en el poder, que dificulta arribar a un pacte.
La cap del govern i el polític esquerrà van iniciar fa sis setmanes la negociació en un intent per aconseguir un tractat del Brexit que pogués superar el tràmit parlamentari, després que el consensuat amb Brussel·les fos rebutjat tres vegades per la Cambra dels Comuns. Les converses entre totes dues parts “han anat al més lluny que han pogut” però “no hem pogut superar les importants bretxes polítiques entre nosaltres”, agrega Corbyn.
En referir-se a les esquerdes internes al Partit Conservador, el líder laborista indica que “la posició del govern s’ha tornat cada vegada més inestable i la seva autoritat s’ha vist erosionada”, la qual cosa dificulta la possibilitat de l’executiu d’aconseguir un acord de compromís sobre els termes de la retirada britànica de la Unió Europea.
El fracàs de les negociacions entre els partits va sortir a la llum després que la primera ministra acceptés dijous acordar un calendari per a la seva retirada del poder una vegada que els diputats tinguin l’oportunitat de votar per quarta vegada l’acord del Brexit en la setmana que comença el dilluns 3 de juny.
En la seva missiva, Corbyn esmenta que a vegades les propostes de l’equip negociador del govern van ser després rebutjades obertament per declaracions d’altres membres de l’executiu. No obstant això, el polític subratlla que les converses van ser “detallades” i “constructives”, i que es van desenvolupar amb “un considerable esforç per part de tots dos equips”. Amb tot, manifesta la seva decepció per no haver pogut superar les diferències.
El líder del Partit Laborista reitera que considerarà “acuradament” les propostes que pugui presentar el govern per trencar l’actual bloqueig del Brexit, però insisteix que manté de moment la seva oposició al text que l’executiu va consensuar amb Brussel·les. “Agraeixo a tots aquells implicats en els nostres esforços per trobar un terreny comú”, sub-ratlla.
boris johnson, candidat
D’altra banda, i davant la possible sortida de May del poder en els pròxims mesos, l’exministre d’Exteriors Boris Johnson va admetre dijous per primera vegada que es presentarà per al lideratge del Partit Conservador, en unes primàries en les quals, si fos elegit, passaria a ser automàticament primer ministre.
Sigui la direcció que sigui que conclogui, el Brexit ha mostrat els limitis de la globalització, però tots volen globalització de béns i serveis, però no de persones, això també és incorrecte, ja que només els països desenvolupats compten amb més eines econòmiques per a continuar desenvolupant-se més ràpid. Trump, el Brexit o això d'Itàlia, són símptomes d'un sistema global que ja no funciona. Cap sistema és perfecte, però els països escandinaus com a totalitat semblarien ser els més equitatius, encara que en l'actualitat, la globalització i l'anomenada competència capitalista els afectin directa o indirectament. El món necessita canviar el sistema, ja que avui el 20% de la població es queda amb el 80% dels recursos. Per més que es parli de la distribució de la riquesa, els governs actuals no han aconseguit millorar-la.
Respondre