Espanya

JxCat i ERC vetaran al Parlament la designació d'Iceta com a senador

Els dos partits confirmen que votaran en contra del líder del PSC, situació que fa impossible que el nomenin president del Senat

JxCat i ERC vetaran al Parlament la designació d'Iceta com a senadorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat i ERC van confirmar ahir que votaran en contra de designar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, senador autonòmic, la qual cosa aboca aquesta operació política dels socialistes al fracàs. El Parlament de Catalunya celebrarà avui un ple específic per votar la proposta, pas previ perquè Iceta pugui ser elegit president del Senat, com havia previst el president del govern, Pedro Sánchez.

Aquesta designació, però, perilla a hores d’ara, ja que mentre que JxCat i ERC han avançat que hi votaran en contra, Cs s’abstindrà, la qual cosa fa que siguin insuficients els vots a favor de PSC i comuns. Tenint en compte que quatre diputats de JxCat –Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– no podran votar, perquè estan suspesos pel Suprem, i un altre d’ERC –Antoni Comín– tampoc podrà fer-ho perquè no pot delegar el seu vot des de Bèlgica, la suma de diputats independentistes, comptant la CUP, s’eleva a 65.

Els vots a favor de PSC (17) i Catalunya en Comú Podem (8) es queden en un total de 25, però si se sumessin els 36 de Ciutadans, que han dit que s’abstindran, i els quatre del PPC, que no han revelat el seu vot, es produiria un empat a 65. En l’hipotètic cas que l’escenari de l’empat a 65 es materialitzés, i es repetís en tres votacions, a la tercera la proposta de designació d’Iceta quedaria rebutjada, per la qual cosa només un eventual error o absència d’algun diputat independentista, o bé un, ara com ara improbable, canvi de posició in extremis de JxCat o ERC, podria permetre que la iniciativa prosperés.

Després que ahir al matí ERC refermés el seu vot en contra per la “falta de respecte” del PSOE cap a les “institucions catalanes”, a la tarda va ser el portaveu parlamentari de JxCat, Albert Batet, qui va explicat que el seu grup també votarà no, perquè els socialistes han “menyspreat” el Parlament en anticipar que Iceta seria president del Senat abans que fos designat senador.

Pedro Sánchez va interpretar la maniobra com una prova que els independentistes estan “vetant la convivència i la concòrdia a Catalunya”, que sempre ha defensat Iceta. “Tenen por a les solucions, al diàleg, a dir als catalans que la independència no serà possible i que l’única alternativa es diu Constitució i via estatutària”, va manifestar.

En un altre ordre de coses, la fiscalia ha demanat a la jutge de l’1-O que processi també per un delicte d’organització criminal 28 investigats pels preparatius del referèndum. En concret, la fiscalia planteja acusar diversos ex-alts càrrecs del govern de Puigdemont processats, com Antoni Molons, secretari de Difusió; Joaquim Nin, secretari general de Presidència; Jaume Clotet, director general de Comunicació, o Josep Ginesta, secretari de Treball. El ministeri públic també demana atribuir aquest delicte, penat amb fins a vuit anys de presó, a la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i als directors de TV3, Vicent Sanchis, i de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, que van ser processats per desobediència.

tracking