França

Enfrontaments a París durant la manifestació del Primer de maig

Més de 151.000 persones protesten a tot el país, 16.000 de les quals van marxar per la capital i 5.000 a Tolosa

Enfrontaments a París durant la manifestació del Primer de maigEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La celebració del Primer de maig a París va derivar ahir en enfrontaments entre manifestants i forces de l’ordre. Abans de la marxa, ja es van produir xocs al costat de l’estació de Montparnasse, d’on va partir la marxa a les 14.30 hores i on grups de violents infiltrats entre els participants van llançar objectes a la policia i van cremar vehicles als carrers adjacents.

Els agents van respondre amb gasos lacrimògens i càrregues, una de les quals va afectar Philippe Martínez, secretari general de la Confederació General del Treball (CGT). Martínez es va queixar que “la policia ha carregat contra la CGT” i va demanar explicacions al ministre francès d’Interior, Christophe Castaner. El sindicat va qualificar el fet “d’escandalós” i “inadmissible en la nostra democràcia”. El secretari general de la CGT va destacar que estaven “molt satisfets amb l’amplitud de la manifestació” i que les altres 225 marxes celebrades a França es van desenvolupar sense incidències importants.

Una vegada que la manifestació parisenca va iniciar el seu recorregut cap a la plaça d’Itàlia –un trajecte en el qual s’havia decretat el tancament dels establiments comercials per evitar danys– va haver-hi nous xocs entre els coneguts com black blocs i la policia. El succés va ocórrer quan un grup de manifestants va passar davant la comissaria del districte XIII, contra la qual va llançar objectes i va rebre, com a resposta dels antidisturbis, gasos lacrimògens. Segons dades recopilades per la prefectura de policia, les forces de l’ordre van detenir unes 249 persones, de les quals 148 van quedar sota custòdia. Aquests arrestos es van produir en els més de 12.500 controls d’identitat realitzats a París per intentar prevenir l’arribada de manifestants violents a la ciutat.

Més de 151.000 persones

D’acord amb xifres del ministeri de l’Interior, les protestes del Primer de maig, en les quals va haver-hi una nodrida participació dels Armilles Grogues, van reunir a França 151.000 persones, 16.000 de les quals a París. Fora de la capital va haver-hi alguns altercats a la ciutat de Besançon, atès que de 200 a 300 Armilles Grogues van intentar entrar en una comissaria, o a Tolosa, hores després de les manifestacions que van reunir entre 5.000 persones, segons la policia, i 20.000, segons els participants.

tracking