Pirineu

Completats amb èxit els primers 500 metres del túnel de Tresponts

Completats amb èxit els primers 500 metres del túnel de TrespontsC.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs amb explosius per tal de perforar el túnel de Tresponts, a la carretera C-14 entre Organyà i la via d’accés a Montant de Tost, avancen a bon ritme i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat catalana va informar ahir que els operaris han excavat ja pràcticament els primers 500 metres de galeria, del total de 1.300 metres que tindrà la futura infraestructura.

Concretament, a la boca nord del túnel de Tresponts, a la qual van començar els treballs de perforació, ahir ja portaven excavats un total de 310 metres, i a la sud, 180 metres més.

L’empresa especialitzada en explosius realitza cada dia “una mitjana de tres detonacions”, una més que les previstes de forma inicial, segons van indicar les mateixes fonts de la Generalitat, la qual cosa obliga a realitzar talls de trànsit d’uns deu minuts en cadascuna de les actuacions, sense generar amb prou feines retencions. El ritme de l’excavació, van agregar, és “bo i va sobre els terminis previstos”, per la qual cosa l’obra hauria d’estar enllestida l’any 2020.

Els tècnics treballen aquestes últimes setmanes en una zona geològica on la qualitat de la terra “és bona” i “sense falles”, la qual cosa significa una major estabilitat del terreny, que permet perforar una mitjana de vuit metres per dia.

Des del departament de Territori i Sostenibilitat van assegurar també que després de l’imprevist de principi del mes de març passat, quan els operaris van localitzar una gran veta d’aigua a l’interior de la muntanya de Tresponts que va obligar a paralitzar els treballs a l’interior del túnel durant una setmana, no s’han registrat més episodis similars.

35 milions d’euros d’inversió

Tots els treballs de la unió temporal d’empreses formada per Acciona i Copcisa, encarregada de la millora integral de la carretera, se centren en l’interior de la galeria. Cal recordar que la millora d’aquest tram de la C-14, entre els punts quilomètrics 163,2 i 166,5, suposa una inversió de 35 milions d’euros.

tracking