Escòcia

Sturgeon diu que Londres no podrà aturar un nou referèndum a Escòcia

La primera ministra anima els seguidors del Partit Nacionalista Escocès a convècer els indecisos que la independència és el millor futur

Sturgeon diu que Londres no podrà aturar un nou referèndum a EscòciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va afirmar ahir que el Govern britànic “no podrà obstaculitzar” la convocatòria d’un segon referèndum d’independència del Regne Unit, si, com va dir, les enquestes continuen mostrant que el suport a la secessió està creixent. La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) va clausurar el congrés de primavera, que la formació va celebrar a Edimburg, amb aquesta arenga perquè les bases liderin la campanya per convèncer els indecisos que el millor futur per a Escòcia és convertir-se en un Estat independent. La líder nacionalista, que dimecres passat va anunciar que, com a conseqüència del Brexit impulsarà un nou referèndum d’independència abans que acabi l’actual legislatura el 2021, es va topar immediatament amb el ferm rebuig del Govern de Theresa May. “Dijous, (els conservadors) van intentar justificar la seva posició dient que no hi ha un augment en el suport a la independència. L’endemà passat, l’última enquesta d’opinió ja demostrava que estan equivocats”, va indicar la dirigent escocesa.

Canvis amb el Brexit

Es va referir així a les paraules del número dos de May, David Lidington, qui va assegurar que no es concedirà a Escòcia l’autorització necessària per a celebrar un nou plebiscit, ja que no existeix “cap prova que hi hagi una demanda de la gent d’Escòcia per a revisar la decisió que van prendre el 2014”. Llavors, en el referèndum del 2014, el 55% d’escocesos va rebutjar la separació, per la qual cosa es va dir que la qüestió quedava resolta per a almenys una generació. Tot va canviar amb la victòria del Brexit el 2016, després de la qual l’SNP va reobrir el debat sobre la possible tornada a les urnes, si el país abandonava la Unió Europea. La crisi política desencadenada per la retirada britànica de Brussel·les ha demostrat, segons va declarar Sturgeorn, que el Govern de May ha desoït al 62% d’escocesos que va rebutjar la sortida.

Al seu parer, els sondejos “mostren un suport a la independència ja en alça”, per la qual cosa va animar els militants a “fer que augmenti” per a “assegurar que cap govern conservador pugui obstaculitzar mai el dret d’Escòcia a elegir”. La ministra va al·ludir a l’última enquesta publicada per The Times, segons la qual el 49% recolzaria la secessió.

tracking