Sir Lanka

La policia de Sri Lanka deté cent persones després dels atemptats

Les batudes dutes a terme pel cos d’ordre del país asiàtic també han deixat setze persones mortes i més de 500 ferits

La policia de Sri Lanka deté cent persones després dels atemptatsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les forces de seguretat de Sri Lanka van continuar realitzant ahir una sèrie de batudes i van confirmar la mort de 16 persones en els enfrontaments, a més de cent detinguts pels atemptats del Diumenge de Resurrecció en què 253 persones van morir i més de 500 van resultar ferits. L'Exèrcit de l'illa va informar ahir de la mort de sis nens, tres dones, un civil i sis terroristes durant un operatiu completat la matinada de divendres a dissabte a la ciutat oriental de Kalmunai que es va iniciar després de rebre un avís sobre l'existència d'una casa on s'ocultaven persones vinculades amb els atemptats suïcides.

Això va desencadenar un tiroteig i una sèrie d'explosions. La majoria de les morts es van produir quan, d'acord a les autoritats, sis suïcides carregats d'explosius es van immolar matant a les seves pròpies famílies. Una altra de les víctimes va morir en quedar atrapat en el foc creuat. "Encara estem realitzant cerques intensificades en tota l'illa. L'operació realitzada anit va ser un èxit i hem frustrat gairebé sis atacs més planejats pels terroristes", va dir a Efe Sumith Athapathth, un portaveu de l'Exèrcit. Les operacions van seguir avui en quatre cases presumptament usades pels terroristes en els sectors de Samanthurai, Saithamaruthu, Nintavur i Addalachenai, veïnats habitats en la seva majoria per membres de la minoria musulmana del país, sense que s'hagin conegut enfrontaments o baixes en aquests operatius.

La Policia va informar que, durant les batudes, el conductor i el portaveu de Zaharan Hashim, un dels principals organitzadors dels atemptats, que va morir en una de les explosions, va ser arrestat al costat d'altres tres sospitosos. Amb les detencions practicades ahir, el recompte de detinguts durant l'última setmana va pujar a 100 persones. La Policia va confirmar entre aquests l'arrest de Noordeen Mohamed Thajudeen, membre del Consell Municipal de Colombo, que va ser detingut en relació amb la confiscació de 46 espases en una mesquita a l'Illa dels Esclaus. També es va registrar, a més, la detenció del tinent d'alcalde de Negombo -una de les ciutats objecte dels atemptats del diumenge-, Mohamed Ansar, per la possessió d'una espasa, una daga i 37 bateries de telèfons mòbils.

Noves accions després dels atemptats contra tres hotels de luxe i tres esglésies van ser preses ahir pel president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, ja que va vetar a les dues organitzacions fonamentalistes als membres de les quals se'ls atribueix la responsabilitat de la sèrie d'atacs coordinats comesos per almenys nou suïcides que es van immolar carregats d'explosius. Sirisena "ha pres mesures per a prohibir les organitzacions National Thawheed Jammath (NTJ) i Jamathei Millathu Ibraheem (JMI) a Sri Lanka", va informar l'oficina de premsa de la Presidència gairebé una setmana després dels atacs.

A més, en el marc de les regulacions de l'estat d'emergència vigent a l'illa, "s'han pres mesures per a prohibir altres organitzacions extremistes que operen a Sri Lanka" va agregar el comunicat de Presidència. Sirisena va indicar que en total les autoritats tenen "informació" sobre l'existència de 130 persones sospitoses de mantenir vincles amb l'Estat Islàmic, que fa dies va reivindicar els atacs. Per part seva, l'Ambaixada dels Estats Units a Colombo va informar ahir de la participació d'experts estatunidencs en les recerques, a petició de Sri Lanka.

tracking