frança

François Fillon anirà a judici per l'afer dels llocs de treball ficticis

L’ex-primer ministre i la seva dona, Penelope, seuran a la banqueta dels acusats per l’escàndol que va esclatar en plena campanya del 2017

François Fillon anirà a judici per l'afer dels llocs de treball ficticis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-primer ministre francès François Fillon i la seva dona, Penelope, seran jutjats al tribunal correccional pels llocs de treball suposadament ficticis que el polític conservador va atorgar a la seva esposa, va informar ahir el diari Le Monde.

Al seu costat, tal com havia sol·licitat el gener passat la fiscalia nacional financera francesa, també s’asseurà a la banqueta Marc Joulaud, el diputat al qual Fillon va cedir la seva circumscripció quan es va convertir en el ministre d’Assumptes Socials de Jacques Chirac, que va contractar Penelope el maig del 2002.

El procés, segons Le Monde, podria tenir lloc a final d’aquest any. Fillon està imputat principalment per malversació de fons públics i apropiació indeguda de béns socials; Penelope per complicitat en els delictes i Joulaud per malversació de fons públics.

L’escàndol va esclatar el gener del 2017, quan el setmanari satíric Le Canard Enchaîné va revelar que Penelope Fillon i dos dels seus fills, que no seran jutjats, havien estat contractats amb fons públics com a assistents parlamentaris sense exercir aquestes funcions. François Fillon, que va ser cap de Govern de Nicolas Sarkozy entre 2007 i 2012, era el candidat favorit per a les presidencials franceses de maig del 2017 fins a la publicació d’aquestes informacions. Encara que va seguir endavant amb la carrera presidencial, va ser imputat en plena campanya i va quedar eliminat a la primera volta d’aquests comicis, en els quals l’actual mandatari, Emmanuel Macron, va gua­-nyar en la segona ronda contra Marine Le Pen.

La justícia va iniciar la seva investigació el febrer del 2017 i la va donar per tancada l’octubre del 2018. Le Monde destaca que, segons aquestes perquisicions, no hi ha testimonis convincents que l’esposa exercís una activitat real com a assistent parlamentària de Fillon entre el 1998 i el 2002 i entre el 2012 i el 2013, i a les ordres de Joulaud entre el 2002 i el 2007.

El cas va portar al fet que, l’agost del 2017, el Parlament francès prohibís que els diputats contractin a familiars com a assistents, una mesura que forma part de la llei de moralització de la vida pública.

tracking