UE

El PPE avantatja els socialistes amb vista a les eleccions a l'Eurocambra

El grup conservador és el favorit i obtindria 180 escons, mentre que els socialdemòcrates es quedarien amb 149 i els liberals, amb 76

El PPE avantatja els socialistes amb vista a les eleccions a l'Eurocambra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Popular Europeu (PPE) parteix com a favorit per a les pròximes eleccions europees, segons les últimes projeccions de l’Eurocambra publicades dijous, que li concedeixen 180 escons i que situen per darrere els socialistes i demòcrates (149), mentre que els liberals europeus (76) recuperarien el pes de tercera força que van perdre en l’última legislatura.

Les projeccions publicades fins ara s’havien fet assumint que el Regne Unit no seria part de la Unió Europea i per tant no participaria en les eleccions del maig, per la qual cosa la Cambra es reduiria de 751 a 705 escons. No obstant això, l’última pròrroga donada a Londres per retardar el Brexit ha obligat el Regne Unit a convocar els comicis europeus, per la qual cosa els sondejos tornen a fer-se sobre la base d’un hemicicle de 751 seients.

Després de populars, socialistes i liberals se situarien els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), amb 66 escons, i com a cinquena força s’assentaria el moviment Europa de les Nacions i de les Llibertats (ENF), amb 62 escons, del qual formen part partits d’ultradreta que lideren Marine Le Pen a França o Geert Wilders als Països Baixos.

Els Verds europeus, per la seva part, pujarien a 57 escons respecte als 52 que tenen aquesta legislatura, i l’Esquerra Unitària cauria sis escons, fins als 46. Finalment, el grup Europa de la Llibertat i la Democràcia Directa, en el qual s’emmarca ara el Partit per la Independència de Regne Unit (UKIP), comptaria amb 45 eurodiputats.

A més, queden 62 escons emmarcats en el grup denominat en les projeccions Altres, que corresponen a forces tan dispars com Vox i el partit del president de França, Emmanuel Macron, ja que és la primera vegada que obtindran representació i l’Eurocambra no pot preveure on encaixaran. En qualsevol cas, l’extrema dreta es veurà reforçada per l’entrada per primera vegada de partits com el que lidera Santiago Abascal o la ultradreta alemanya de l’AfD, encara que està per veure si són capaços de formar un bloc de pes o queden dividits en les diferents famílies que ja existeixen a l’hemicicle.

En el pla espanyol, el PSOE guanyaria les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig en sumar 18 escons. Vox entraria amb sis diputats, i l’expresident de la Generalitat i candidat de JxCAT Carles Puigdemont es quedaria a fora.

Després del PSOE, que obtindria el 29,6% dels vots, se situa el PP amb 13 eurodiputats i un 21,8%, i la coalició d’Unides Podem i Esquerra Unida, que es col·locaria com a tercera força en la representació espanyola amb vuit eurodiputats i un 13,8% dels vots. Cs es quedaria amb set escons i el 12,7% dels vots.

tracking