x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

Puigdemont no tindrà immunitat per anar a Madrid a recollir l'acta

El Parlament Europeu avisa que l’expresident català, en cas de ser escollit, no gaudiria d’aquesta prerrogativa fins que no hagi pres possessió de l’escó
L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.

Puigdemont no tindrà immunitat per anar a Madrid a recollir l'acta

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.

EFE
Actualitzada 18/04/2019 a les 07:20
Els serveis jurídics del Parlament Europeu van concloure ahir que si l’expresident català Carles Puigdemont fos elegit eurodiputat en les eleccions de maig hauria de tornar a Espanya per acatar primer la Constitució i rebre així l’acta d’eurodiputat, la qual cosa podria implicar la seva detenció abans de gaudir de la immunitat parlamentària que assisteix els eurodiputats.
L’informe legal apunta que un candidat pot concórrer a les eleccions europees encara que pesi sobre ell una ordre de detenció nacional a Espanya, però que “la seva presència a Madrid (seu de la Junta Electoral Central) és obligatòria per acatar la Constitució i poder ser inclòs a la llista comunicada per les autoritats espanyoles al Parlament europeu”, segons consta en el document encarregat pel president de l’Eurocambra, Antonio Tajani. L’anàlisi afegeix que si el candidat electe fos detingut en el moment en què acudeix a jurar o prometre la Constitució, les autoritats judicials espanyoles “encara podrien donar-li permís” per complir amb el procediment, i subratlla que, en tot cas, la decisió sobre aquest permís depèn de les autoritats del país.

Puigdemont es presenta a les eleccions al Parlament europeu del pròxim 26 de maig com a número u de JxCAT, i al març va assegurar que tornaria a Catalunya si aconseguia l’escó, ja que en ser eurodiputat tindria immunitat a tota la Unió Europea. Davant els dubtes que pogués acudir a recollir l’acta a Madrid sense ser detingut abans, els seus advocats van defensar que la immunitat que assisteix a un eurodiputat s’aplica des del moment en què és escollit i no a partir que es compleixi el procés per a prendre possessió de l’escó.
Tanmateix, a això també respon l’informe dels serveis jurídics de l’Eurocambra en apuntar que la protecció que cobreix un eurodiputat d’acord amb l’article 9 del reglament de la institució “tindrà efecte per al nou eurodiputat electe a partir del 2 de juliol de 2019 a les 10.00 hores”, moment en què es constituirà el nou parlament europeu.

En qualsevol cas, la immunitat dels eurodiputats que ja han pres possessió del seu escó suposa que no poden ser investigats, detinguts, ni processats per les opinions expressades o els vots emesos per ells.
Si les autoritats nacionals pertinents sol·liciten a l’Eurocambra que aixequi la immunitat a un dels seus diputats, la comissió d’Assumptes Jurídics haurà de realitzar un informe que es votarà al ple del Parlament, que ha de prendre la decisió final. L’informe jurídic de l’Eurocambra aclareix sobre aquest punt que s’ha d’acceptar la petició de suspendre la immunitat “tret que sembli que la intenció subjacent és danyar l’activitat política d’un membre i, per tant, la independència del Parlament”.


Un procediment habitual

L’Eurocambra ha tractat en nombroses ocasions aquestes peticions d’autoritats nacionals i el més habitual és que s’accepti aixecar la immunitat, com va passar amb Marine Le Pen.
El procés per ocupar un escó al Parlament Europeu es produeix en dues fases i es basa en el que marca la llei electoral nacional, la qual cosa en el cas d’Espanya implica que l’acta s’ha de recollir al país. Després, ja a Brussel·les o Estrasburg, l’eurodiputat reconegut per la Junta Electoral i pel Parlament Europeu ha de realitzar altres tràmits.
Etiquetes
  • #4 fugit
    (19/04/19 11:07)

    josep va dir..
    Exiliat? JAJAJAJA.... Sr. Josep: Injust és el 3% que ha estat amagant la cúpula Catalana, per dir-li d'alguna manera a tot l'entramat de politicutxos i Presidents des d'en Jordi, en paradisos fiscals com Suïssa o... el PEIS dels pirineus, sense anar més lluny. I a més s'ha passat la llei pel forro. Posem que el dia de demà Catalunya és independent i Barcelona i Tarragona que tenen accés al mar volen la independència de la resta de províncies catalanes. Quina autoritat tindria el president de la Generalitat per mantenir unida Catalunya? Poseu els peus a la terra i que no us mengin més el coco, tant els polítics catalans com els espanyols. Mentre discutim entre nosaltres Espanya i Catalunya està feta una mer..a. només has d'anar a Barcelona. Dona Pena amb la ocupa Colau que vol donar papers als manteros per vendre legalment. Apa, bon dia a tothom i VIRTVS VNITA FORTIOR

    Respondre
  • #3 Veritas
    (18/04/19 18:05)

    L'objectiu fonamental de l'independentisme és precisament que la justícia espanyola no pugui investigar la gegantina corrupció que hi va haver i hi ha a Catalunya.

    Respondre
  • #2 josep
    (18/04/19 17:18)

    SR fugit, aquet sr es un exiliat de la injusticia de ESPAÑISTAN i vull ca doni mes pel sac.

    Respondre
  • #1 fugit
    (18/04/19 12:11)

    Però encara està donant pel sac aquest fugitiu??

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts