x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
espanya

La junta electoral porta Torra a la fiscalia i ordena retirar els llaços

L’ens insta els mossos a treure els símbols dels edificis públics abans de les tres de la tarda d’avui
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament.

La junta electoral porta Torra a la fiscalia i ordena retirar els llaços

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament.

Actualitzada 22/03/2019 a les 07:20
La junta electoral central va decidir ahir obrir un expedient sancionador al president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva negativa a complir l’ordre que va dictar fa deu dies de retirar dels seus edificis estelades i llaços grocs que són contraris a la neutralitat que s’exigeix als poders públics en període electoral. A més, va donar ordres a la conselleria d’Interior perquè encarregui als mossos la retirada d’aquestes pancartes, i va traslladar el cas a la fiscalia en apreciar indicis d’un delicte de desobediència, la qual cosa podria desembocar en una condemna per inhabilitació.
Després de la negativa de Torra a aplicar les successives ordres per retirar aquests símbols, la JEC ha decidit posar en marxa les tres vies d’actuació al seu abast. D’entrada, va requerir al conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, perquè doni instruccions als mossos amb la finalitat que retirin aquests símbols, tant els llaços grocs i les estelades com les altres pancartes de similar contingut i les diferents fotos que es van col·locar ahir com a alternativa, ja que continuen vulnerant el principi de neutralitat perquè representen els autodenominats “presos polítics” que són candidats de dos partits concrets.

El supervisor va donar de termini fins a les 15 hores d’avui per retirar tots aquests símbols i va avisar el conseller de “les responsabilitats administratives i, si s’escau, penals, en què pogués incór­rer si no compleix estrictament” aquest acord.
En la seva resolució, la JEC conclou que Torra no ha arribat a complir els acords, sinó que “s’ha limitat a aparentar aquest compliment, en haver substituït o superposat en els símbols inicialment instal·lats als edificis públics dependents de la Generalitat per uns altres amb idèntic sentit partidista, mantenint una simbologia que no resulta neutral i que vulnera el principi de neutralitat política recollit en l’article 50.2 de la Loreg”.

“El president de la Generalitat ni va impulsar ni va controlar la seva execució, de manera que en les dates en què es va exigir aquest compliment els símbols es van mantenir en els mateixos llocs”, subratlla la resolució. La JEC interpreta que la resposta de Torra davant els ultimàtums “no pot entendre’s o valorar-se ni tan sols com un intent de compliment formal”, perquè “no té una altra finalitat que eludir o burlar els requeriments”. Per això, la JEC obre un expedient administratiu, que podria desembocar en una sanció de 300 a 3.000 euros.
Finalment, la JEC també ha fet el primer pas en la via penal, en enviar les diligències a la fiscalia per les responsabilitats penals en què hagi pogut incórrer Torra pel seu “incompliment conscient i reiterat” dels acords de la junta.
Etiquetes
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts